Verkkouutiset

Raskaan sarjan vetoomus: Asedirektiivi ei saa haitata Suomen puolustuksen järjestämistä

Suomalaisia europarlamentaarikkoja muistutetaan, että asedirektiivin muuttaminen komission ehdottamalla tavalla lopettaisi maanpuolustuskyvyn ylläpitoon liittyvän reserviläistoiminnan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Asedirektiivimuutokset eivät saa vaikuttaa kielteisellä tavalla siihen, miten Suomi näkee tarkoituksenmukaiseksi kansallisen puolustuksensa järjestää, toteavat puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ja kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok.) sekä Seppo Kääriäinen (kesk.) suomalaisille europarlamentaarikoille osoittamassaan EU:n asedirektiiviä koskevassa kirjeessä.

Komissio antoi 18. marraskuuta 2015 ehdotuksen asedirektiivin 91/477/ETY muuttamiseksi. Ehdotuksen taustalla ovat viime vuosien ja syksyllä Pariisissa tapahtuneet terrori-iskut.

– Vetoamme suomalaisiin europarlamentaarikkoihin, että vaikuttaisitte omalta osaltanne Euroopan parlamentissa Suomen puolustusjärjestelmän erityispiirteiden huomioimiseksi asedirektiiviä käsiteltäessä, kirjeessä todetaan.

Komission ehdotuksen mukaan lippaalliset, itselataavaa kertatulta ampuvat siviilikäyttöön valmistetut sarjatuliaseita muistuttavat ampuma-aseet kiellettäisiin yksityishenkilöiltä myös deaktivoituna.

– Puoliautomaattiaseiden kieltoa koskeva kohta (Liite 1 A luokka – Kielletyt aseet) tulisi poistaa direktiivistä tai vähintään tulisi saada poikkeusmahdollisuus (6 artikla) jäsenvaltion maanpuolustuksen ylläpitoon liittyvän ampuma-asetoiminnan, kuten reserviläistoiminnan mahdollistamiseksi.

Niinistön, Orpon, Kanervan ja Kääriäisen mukaan tällainen kielto lopettaisi Suomessa nykymuotoisen, omaehtoiseen ja omakustanteiseenkin maanpuolustuskyvyn ylläpitoon liittyvän reserviläistoiminnan.

– Tämä taas heikentäisi merkittävästi Suomen puolustuksen uskottavuutta tilanteessa, jossa turvallisuusympäristön muutos korostaa osaamista ja valmiutta. Kiellolla olisi siten huomattavaa maanpuolustuksellista merkitystä.

Kirjeessä muistutetaan, että puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on vuoden 2015 alusta lähtien 230 000 henkeä, joista yli 95 prosenttia on reserviläisiä.

– Uskottavan suorituskyvyn luominen vaatii joukkojen säännöllistä harjoittamista ja kouluttamista. Sodan ajan joukkojen osaamista, kenttäkelpoisuutta ja ampumataitoja ylläpidetään kertausharjoituksilla ja niitä täydentävällä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutustoiminnalla ja reserviläisten omaehtoisella harjoittelulla.

MPK järjesti vuonna 2014 koulutusta noin 47 000 osallistujalle. Tästä määrästä noin 2/3 oli puolustusvoimien tilaamaa sotilaallista ja sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Tässä koulutuksessa reserviläiset käyttivät omia henkilökohtaisia aseitaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)