X
SULJE MAINOS
Suositus raskaan liikunnan välttämisestä on annettu varovaisuusperiaatteella LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Raskaan liikunnan välttäminen hämmentää – näin THL:stä kommentoidaan

THL:n mukaan koronarokotusten yhteydestä sydänlihastulehduksiin ei ole varsinaista tutkimusnäyttöä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo, ettei koronarokotusten yhteydestä sydänlihastulehduksiin ole varsinaista tutkimusnäyttöä. Kontion mukaan suositus raskaan liikunnan välttämisestä rokotuksen jälkeisinä päivinä on annettu varovaisuusperiaatteella, koska asiasta ei ole myöskään tietoa.

– Meillä ei ole itse asiassa mistään tutkimustuloksia varsinaisesti, että raskas liikunta (rokotusten jälkeen) edistäisi sydänlihastulehduksia, mutta koska emme tiedä, tämän takia on otettu ehkä turhankin varovainen linja, jonka mukaan emme suosittele raskasta liikuntaa heti rokotusten jälkeen, Kontio kommentoi asiaa THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön koronaviruskatsauksen yhteydessä torstaina.

Esimerkiksi Helsingin rokotuspisteeltä saaduissa (THL:n ja valtioneuvoston) toimintaohjeissa todetaan asiasta näin:

”Hyvin harvinaisena haittavaikutuksena rokotuksen jälkeen on raportoitu sydänlihas- ja sydänpussitulehduksia. Valtaosa tapauksista on todettu nuorilla miehillä toisen rokoteannoksen jälkeen.

Oireet ovat yleensä alkaneet kahden viikon sisällä rokotuksesta. Ne ovat yleensä olleet lieviä ja potilaat ovat toipuneet hyvin.

Näiden tulehdusten välttämiseksi on hyvä välttää äärimmäistä fyysistä rasitusta rokotusta seuraavien kolmen päivän ajan.

Hakeudu lääkäriin, jos sinulle tulee rokotuksen jälkeen rintakipua, rytmihäiriöitä tai hengenahdistusta.”

Samansuuntaisesti liikunnan harrastamisesta on ohjeistettu myös THL:n verkkosivuilla ”Usein kysyttyä rokotuksista”.

Koronavirusrokotteen haittavaikutuksina saattaa tulla päänsärkyä, nivel- ja lihaskipuja, kuumetta, väsymystä tai huonovointisuutta.

Kontio korostaakin raskaan liikunnan välttämisen tärkeyttä etenkin tilanteessa, jossa rokotuksen seurauksena nousee lämpöä:

– Raskasta liikuntaahan ei suositella missään nimessä kuumeessa tai jos on joku infektio päällä. Tämä liittyy vähän samaan asiaan.

– Pääperiaate on joka tapauksessa aina se, että jos on lämpöä, liikuntaa tulisi ilman muuta välttää, koska se rasittaa aina sydäntä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt