X
SULJE MAINOS

Räsänen: Maahanmuuttajat tuovat enemmän tuloja kuin saavat avustuksia

Miina Sillanpää Seuran seminaarissa keskiviikkona puhuneen sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mielestä ikääntyvä Suomi tarvitsee kaikkien asukkaidensa, myös maahanmuuttajien, työpanosta, uusia innovaatioita ja kansainvälisiä verkostoja.

Ministeri viittasi kesäkuussa julkistettuun Maahanmuutto 2020 -strategiaan, jonka keskeisenä viestinä on maahanmuuttajien osallisuuden vahvistaminen.

– Maahanmuuttajien osaamisen arvostaminen ja hyödyntäminen on ensiarvoisen tärkeää koko Suomen hyvinvoinnin kannalta. Muualta tänne muuttaneet tulee nähdä osallisina ja aktiivisina toimijoina, ei vain palvelujen ja toimenpiteiden kohteena, Räsänen sanoi.

Räsänen muistutti myös OECD:n tutkimuksesta, jonka mukaan maahanmuuttajat tuovat Suomen valtiolle enemmän rahaa kuin siltä vievät. Tutkimuksessa oli laskettu yhteen maahanmuuttajista valtiolle kertyneet tulot, kuten verot, sosiaaliturva- ja eläkemaksut. Lopputuloksena oli, että maahanmuuttajat tuovat julkiselle taloudelle enemmän tuloja kuin mitä he saavat takaisin erilaisina palveluina ja tulonsiirtoina.

– Tutkimuksen tulos on varmasti uutta ja myös yllättävää tietoa, sillä maahanmuuttajat nähdään usein taloudellisena rasitteena kapeasta tarkastelunäkökulmasta johtuen, ministeri totesi.

Maahanmuuttajien kotouttaminen ja syrjinnän torjunta ovat maahanmuuttopolitiikan painopisteitä tällä hallituskaudella. Väestön ikääntyessä Suomen huoltosuhde heikkenee ja maa tarvitsee myös uusia yrittäjiä luomaan työtä ja hyvinvointia. Maahanmuuttajat työllistävät usein itsensä ja myös muita ryhtymällä yrittäjäksi. Räsäsen mukaan myönteisiä työllisyysvaikutuksia tuetaan esimerkiksi maahanmuuttajille suunnatulla yrittäjäkoulutuksella.

– Vastuullisen maahanmuuttopolitiikan tavoite on, että maahan muuttaneet ihmiset ovat tervetullut osa suomalaista yhteiskuntaa ja yhteisöjämme. On tärkeää, että keskustelu maahanmuutosta ja siihen liittyvistä kehittämistarpeista on rakentavaa, ihmisen mahdollisuuksiin ja kykyihin luottavaa ja jokaisen ihmisarvoa kunnioittavaa. Suomi on pieni maa, ja tätä maata on aina rakennettu yhdessä, Räsänen sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt