X
SULJE MAINOS
Professori Heikki Hiilamo LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Raportti varoittaa koronan jälkihoidon kustannuksista

Menojen kasvun ennakoidaan johtavan keskusteluun säästöpaineista.

Koronakriisin jälkihoito kasvattaa julkisia menoja lähivuosina tuntuvasti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo tänään julkistetussa raportissa ”Koronakriisin sosiaalinen velka”. Hiilamo toimii myös sosiaalipolitiikan professorina Helsingin yliopistossa.

Hiilamon kirjoittaman raportin julkaisijana on SDP:tä lähellä oleva ajatushautomo Kalevi Sorsa -säätiö.

Hiilamon mukaan Suomessa on toistaiseksi nähty vain koronapandemian lyhytaikaiset vaikutukset kestävään hyvinvointiin. Hän vertaa pandemiaa raportissa osin 1990-luvun lamaan ja muistuttaa, että esimerkiksi ylivelkaantuminen ja pitkäaikainen toimeentulotuen tarve voivat lisääntyä vielä useita vuosia.

Raportissa ennakoidaan menojen kasvun johtavan keskusteluun säästöpaineista. Hiilamo katsoo, että pandemiasta on puhuttu toistaiseksi pääosin terveyteen ja talouteen liittyvänä ongelmana. Vaikka nämä ovat Hiilamon mukaan tärkeitä näkökulmia, historiallinen kriisi on tuottanut myös sosiaalista velkaa.

Raportissa muistutetaan, että koronakriisillä on ollut dramaattisia vaikutuksia esimerkiksi psyykkistä hyvinvointia ylläpitäviin ihmissuhteisiin ja fyysistä hyvinvointia kannattelevaan liikunta- ja urheilutoimintaan.

Raportissa katsotaan, että ”koronakriisin jälkihoito on suorassa yhteydessä julkisiin
menoihin: sosiaalisen velan purkaminen edellyttää julkisten menojen lisäämistä niillä alueilla, missä hyvinvointivajeita halutaan lievittää”.

Jälkihoidon kustannuksia ei raportissa tarkemmin arvioida eikä tähän oteta kantaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt