Emmanuel Macron. LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Ranskassa puolet tuista pois passiivisilta työttömiltä? Emmanuel Macron: Normaalia

Ranskassa työtön voisi jatkossa menettää jopa puolet työttömyysturvansa tasosta.

Ensi vuonna käyttöön tulevassa niin sanotussa työttömyysturvan aktiivimallissa työtön voi menettää kolmeksi kuukaudeksi lähes viisi prosenttia etuudestaan, jos ei ole kyennyt osoittamaan aktiivisuuttaan aiemman kolmen kuukauden aikana.

Ranskassa suunnitellaan nyt vastaavaa järjestelmää, mutta työttömän aktiivisuutta tarkasteltaisiin joka kuukausi. Työtön menettäisi tuestaan puolet, jos ei kykenisi osoittamaan aktiivisuuttaan täyttämällä joka kuukausi ”aktiivisuusraporttia”. Vasemmistopuolueet ja äärinationalistit arvostelivat Ranskan hallituksen suunnitelmia tuoreeltaan.

Toisaalta jo tällä hetkellä työtön saattaa Ranskassa menettää 20 prosenttia tuestaan 2-6 kuukauden ajaksi, jos ei ole aktiivisesti hakenut töitä tai on kieltäytynyt harjoittelusta. Tuen voi menettää myös kokonaan, jos kieltäytyy kahdesti työtarjouksesta.

Presidentin vaalilupaus

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vastasi kritiikkiin toteamalla, että tukien menettäminen passiivisuuden myötä on ”normaalia” ja vastaava järjestelmä on käytössä Ranskan naapurimaissa.

Hän korosti, että uusi järjestelmä ei tarkoita, että kaikkia valvottaisiin tai epäiltäisiin. Hän korosti, että niitä pitää valvoa, jotka eivät noudata sääntöjä.

Macronin mielestä on varmistettava, että kaikki etsivät työtä ja jos osaamista vastaava työ löytyy, se on otettava vastaan.

Työttömyysturvan uudistaminen on osa Macronin suurta työreformia, joka alkoi jo aiemmin syksyllä muuttamalla työlainsäädäntöä siten, että yrityskohtainen sopiminen on aina ensisijaista keskitettyihin sopimuksiin nähden.

Työttömyysturvan uudistus sisältyi jo Macronin vaaliohjelmaan, jolla hän kampanjoi presidentinvaaleissa viime keväänä. Työttömyysturvauudistuksen toinen puoli on se, että työttömyysturva laajennetaan kaikkia koskevaksi universaaleksi etuudeksi, jota voi saada myös irtisanoutuessaan senhetkisestä työstä itse. Toisaalta työttömyysturvan käytön valvontaa kiristetään.

Macron arvioi, että uudistus alkaa tuottaa tuloksia kahden vuoden aikana. Jo marraskuussa työttömien määrä putosi alimmalle tasolleen kolmessa vuodessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt