Verkkouutiset

”Ranskan Venäjä-tulkinnasta ei voi puhua samana päivänä Suomen kanssa”

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa pitää EU:n pakotelinjaa lyhytnäköisenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petri Sarvamaa ei usko torstaina tapahtuneen Malaysian Airlinesin turman vaikuttavan EU:n Venäjän-linjaan.

Toisin kuin Yhdysvallat, EU on pitäytynyt asettamasta kovia Venäjä-pakotteita.

Yhdysvallat ilmoitti torstaina uusista entistä tiukemmista talouspakotteista. Ne kohdistuivat erityisesti venäläisiin suuryrityksiin. Pakotteet johtivat oitis selvään sukellukseen Moskovan pörssissä.

EU:n säätämät pakotteet jäivät huomattavasti vaimeammiksi. Keskiviikon huippukokouksessa päätettiin, että Euroopan kehityspankki ja investointipankki eivät rahoita venäläisiä infra-hankkeita. EU ei kuitenkaan kiellä yhteistyötä yksittäisten venäläisyritysten kanssa.

Petri Sarvamaan mukaan taloudelliset intressit painavat monien EU:n jäsenvaltioiden vaakakupeissa niin paljon, ettei tiukkoihin talouspakotteisiin riitä poliittista tahtoa.

– Vaikea kysymys onkin se pitäisikö pakotteita asettaa tästä huolimatta. EU tekee virheen pitkällä aikavälillä, jos se ei pysty ottamaan kokonaisvaltaista pitkän perspektiivin strategista näkemystä tähän asiaan, Petri Sarvamaa sanoo Verkkouutisille.

Linjauksia on Sarvamaan mukaan helppo tehdä. Konkreettiset toimet ovat vaikeampia.

– Tähän liittyy monenlaisia kysymyksiä ja päätökset ovat vaikeita. On täysin ymmärrettävää Suomen kannalta, että jos esimerkiksi rajayhteistyöhankkeiden rahoitus katkaistaisiin, ei sillä saataisi aikaan mitään muuta kuin pelkkää vahinkoa. Ymmärrän täysin hallituksen tavoitteen toimia neuvostossa niin, ettei EU nimenomaan päättäisi tällaisista pakotteista, jotka osuisivat kaikkein kipeimmin Suomeen.

Sarvamaan mielestä EU:n nykyinen pakotelinja on kuitenkin lyhytnäköinen. Hän ei ymmärrä, miksi pakotteita tarkastellaan vain taloudellisesta näkökulmasta.

– Jos asiaa katsoo historiallisesti, on tämän tyyppinen toiminta johtanut aina ongelmiin. Olen huolissani, että niin käy nytkin.

Asekauppa ei lopu

Ranska solmi vuonna 2011 Venäjän kanssa kaupat kahdesta Mistral-luokan komento- ja hyökkäysaluksesta. Ranskan on määrä toimittaa alukset syksyllä. Kaupan arvo on 1,2 miljardia euroa.

Ranskan asevienti Venäjälle on herättänyt runsaasti keskustelua Ukrainan kriisin vuoksi ja sota-aluskauppojen hyllyttämistä on vaadittu.

Ranskan hallitus katsoo, ettei laillista sopimusta voida purkaa ennen kuin EU:ssa päätetään riittävän korkean tason pakotteista.

Petri Sarvamaan mielestä asekaupoissa ei ole niinkään kyse pakotteista, vaan pikemminkin siitä, miten jäsenvaltiot haluavat tulkita EU:n sopimuksia.

– Ranska sanoo näin, koska se tietää, ettei sen tarvitse suostua EU:ssa näihin tiukennuksiin. Jos katsotaan meidän omaa historiaamme siitä, miten asevientiä koskevia sopimuksia tulkitaan, ei Ranskan tulkinnasta voida puhua samana päivänäkään, Sarvamaa lataa.

EU-maiden asekauppa Venäjälle ei Sarvamaan mukaan katkea, ennen kuin Venäjä ryhtyy aktiivisiin operaatioihin Ukrainan alueella.

– Niin kauan kun venäläiset joukot pysyvät omalla puolellaan rajaa, tulee nykyisen kaltainen tilanne jatkumaan, eikä ole odotettavissa, että EU ryhtyy mihinkään todella voimakkaisiin toimiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)