Ranskan Macron-vuodossa venäjänkielisiä tunnisteita, yhteys amerikkalaiseen aktivistiin

Venäjän osuudesta Emmanuel Macronin kampanjan hakkerointiin ei ole ilmaantunut suoria todisteita.

Hollantilainen tutkivan journalismin opettaja ja kansalaisjournalisti Henk Van Ess kiinnitti Twitterissä ensimmäisenä huomion siihen, että Ranskan presidentinvaalien ennakkosuosikin Emmanuel Macronin kampanjan vuodetut tiedostot sisältävät hyvin runsaasti venäjänkielisiä tageja. Tagit ovat tiedostoon liittyviä tunnistetietoja.

Tietovuotosivusto Wikileaks on ollut aktiivinen vuodettujen sähköpostien ja asiakirjojen levittämisessä, mutta se ei ota kunniaa vuodosta. WikiLeaks julkaisi Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla huomattavan määrän Hillary Clintonin kampanjaan liittyviä hakkeroituja sähköposteja.

Atlantic Councilin digitaalisen tutkimuksen laboratorio havaitsi, että #MacronLeaks -vuotokampanjan levittämisen aloitti Twitterissä ensimmäisenä theRebelMadia nimisen vaihtoehto-oikeistolaisen sivuston johtaja Jack Posobiec. Posobiec kertoo sivustolla toimineensa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ruohonjuuriorganisaation Citizens for Trump ”erityisprojektien” johtajana. Posobiec myös kertoo olevansa #SlavRightin ”ylpeä jäsen”. Kyse on nationalistisesta slaavilaisjärjestöstä.

Posobiecin twiitti lähti hyvin nopeasti leviämään, todennäköisesti automaattisesti toimivien bottien ja vaihtoehto-oikeiston aktivistien vahvistamana. Tietovuoto ja #MacronLeaks hashtagi levisi Yhdysvalloista käsin Ranskaan, kun kaksi tunnettua nationalistiehdokas Marine Le Penin Twitter-kannattajaa, nimimerkit @Messsmer ja @AudreyPatriote tviittasivat aiheesta.

Mediaa kehotetaan olemaan levittämättä tiedostoja

Macronin kampanja ilmoitti perjantain ja lauantain välisenä yönä, että sen kampanjatyöntekijöiden sähköpostitileille on murtauduttu, ja että netissä on aloitettu kaapattujen sähköpostien ja muiden asiakirjojen levittäminen.

Tietovuoto tuli Ranskan sunnuntaisten presidentinvaalien toisen kierroksen kannalta hankalaan aikaan, koska yöllä astui voimaan kampanjointikielto. Ranskan laki kieltää ehdokkaita, heidän kampanjaorganisaatiotaan tai poliitikoita lausumasta mitään vaaleihin liittyvää ennen kuin äänestyspaikat sulkeutuvat sunnuntaina. Kommunikointikieltoa kunnioitetaan niin tiukasti, että muutkaan poliitikot eivät anna enää mitään haastatteluita ennen sunnuntai-iltaa.

Vuodon ajankohta on hankala, koska Macronin kampanjalla ei ole mitään mahdollisuuksia puolustautua mahdollisilta väärennöksiltä, joita vuodettujen tiedostojen sekaan on saatettu laittaa. Siitä syystä vaalikampanjointia kontrolloiva kansallinen komissio antoi lauantaina suosituksen kaikille ranskalaisille tiedotusvälineille ja nettisivustoille olla levittämättä vuodettuja tiedostoja tai niiden sisältämiä tietoja.

Vuodon ajankohta on toisaalta erikoinen siksi, että 9 gigatavun ja kymmenientuhansien sähköpostien, kuvien ja liitteiden tietopaketin julkaiseminen näin lähellä vaalipäivää tuskin ehtii vaikuttaa vaalitulokseen. Sen sijaan sen sisältämät tiedot saattavat aiheuttaa hämmennystä vaalien jälkeisenä aikana. Ranskassa järjestetään kansalliskokousvaalit ensi kesäkuussa. Yhdessä presidentinvaalien tuloksen kanssa ne ratkaisevat Ranskan poliittisen suunnan seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt