Édouard Philippe. LEHTIKUVA / AFP Ludovic Marin

Ranskan hallitus erosi

Presidentti Emmanuel Macron nimittää uuden pääministerin vielä tänään perjantaina.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on myöntänyt perjantaiaamuna eron Ranskan pääministeri Édouard Philippen hallitukselle.

– Édouard Philippe on pyytänyt perjantaina hallituksensa eroa tasavallan presidentiltä, joka on hyväksynyt pyynnön. Hän varmistaa hallituksen jäsenten kanssa asioiden käsittelyn siihen asti, että uusi hallitus nimitetään, presidentin kansliasta kerrotaan.

Ranskalaisen Le Monden tietojen mukaan Philippe ei ole jatkamassa tehtävässään. Uusi pääministeri nimitetään jo tänään perjantaina.

Kokonaisuudessaan uusi hallitus nimitetään tämän hetken tietojen mukaan jo keskiviikkona.

Varsinaista syystä hallituksen eroon ei ole kerrottu. Julkisuuteen annettujen tietojen mukaan taustalla on Emmanuel Macronin ja pääministeri Philippen ”yhteinen havainto uuden hallituksen tarpeesta”. Tavoitteena on Emmanuel Macronin mukaan ”uusi polku” politiikan toteuttamiseen.

Presidentti Emmanuel Macronin puolue En Marché! (LREM) sai sunnuntaina pidettyjen paikallisvaalien toisella kierroksella odotettua huonomman tuloksen. Se ei voittanut vaaleja yhdessäkään tärkeässä kaupungissa. Vastaavasti ranskalainen vihreä puolue EELV nousi vaaleissa selväksi voittajaksi. Vihreät on kieltäytynyt tulemasta uuteen hallitukseen.

On arvioitu, että Macron pyrkisi uudistamaan hallituksen politiikkaa aiempaa vihreäksi ja siten saamaan kannatusta EELV-puolueelta. Kärkeen nousevia teemoja ovat vihreiden investointien lisäksi ainakin terveyspolitiikka, vanhukset ja nuorisosuunnitelma.

Ranskan seuraavat presidentinvaalit pidetään huhtikuussa 2022.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt