Ranskalaisen Mirage hävittäjälentäjän hihatunnukset. LEHTIKUVA/KAISA SIREN

Ranska vahvistaa panssarivoimaa Virossa

Viron puolustusministerin mukaan ydinasevaltion läsnäolo edistää Itämeren alueen turvallisuutta.

Ranska ilmoittaa jatkavansa ja vahvistavansa sotilaallista läsnäoloaan Virossa. Ranskalaisjoukot ovat toimineet osana Tapan varuskuntaan sijoitettua Naton eFP-taisteluosastoa vuodesta 2017 alkaen.

Viron maavoimien 1. jalkaväkiprikaatin yhteydessä palvelevan ranskalaisosaston vahvuus on nyt noin 300 sotilasta ja sen käytössä olevien Leclerc-taistelupanssarivaunujen määrä nousee kahteentoista.

– Mission jatkaminen ja panssarivaunujen lukumäärän kaksinkertaistaminen osoittavat Ranskan halua osallistua läheisten liittolaistensa puolustamiseen, sanoo Ranskan Tallinnan-suurlähettiläs Eric Lamouroux.

– Ranskalaissotilaiden läsnäololla Virossa on nyt erityisen painava merkitys, sillä vietämme maidemme diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlavuotta. Viime vuoden lopulla presidentti Emmanuel Macron ja Viron edellinen pääministeri Jüri Ratas allekirjoittivat strategista kumppanuutta koskevan kunnianhimoisen julistuksen, jonka pilareihin kuuluu puolustusyhteistyön vahvistaminen, Lamouroux toteaa.

Ranska antaa hänen mukaansa suuren arvon sille, että osana maiden sotilasyhteistyötä Viro on lähettänyt joukkojaan terrorisminvastaiseen operaatioon Maliin. Ranskan johtamassa operaatio Barkhanessa palvelee virolaisia erikoisjoukkoja sekä mekanisoitu jalkaväkiosasto.

Viron puolustusministeri Kalle Laanet pitää arvokkaana, että maiden joukot operoivat rinta rinnan sekä Viron maaperällä että Länsi-Afrikan Sahelissa.

– Ranska on yksi tärkeimmistä liittolaisistamme, jonka kanssa olemme toteuttaneet puolustusyhteistyötä pitkään. Ranska on ydinasevaltio, jonka läsnäolo Itämeren alueella toimii ilman pienintäkään epäilystä olennaisena pelotteena, sanoo Laanet.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt