Viron tiedustelu varoittaa kaasuputkihankkeiden vaikutuksista. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ranska ja Saksa törmäyskurssille Nord Stream 2:sta

Ranskan kannattama EU-tason muutos voisi kääntää maakaasuhankkeen tappiolliseksi.

Ranska on ilmoittanut kannattavansa muutoksia EU:n kaasutuontia koskevaan energiapakettiin, jota käsitellään perjantaina Brysselissä.

Nykyinen sääntely ulotettaisiin jatkossa myös merenpohjassa kulkeviin kaasuputkiin, mikä voisi vaikuttaa Suomenlahden läpi kulkevaan Nord Stream 2 -hankkeeseen.

Deutsche Wellen mukaan linjanmuutos voi ajaa maan törmäyskurssille Saksan kanssa, jonka kaasuyhtiöt ovat mukana hankkeessa Venäjän Gazpromin kanssa. Sääntömuutosten arvioidaan heikentävän kaasuputken kannattavuutta tai jopa muuttavan projektin tappiolliseksi.

EU-puheenjohtajamaa Romanian aloitteesta järjestettävä äänestys ei ole sitova, vaan asia etenee myöhemmin Euroopan parlamentin käsittelyyn.

Yhdysvaltojen ja Itä-Euroopan maiden lisäksi myös EU-komissio on arvostellut useaan otteeseen Saksan ajamaa hanketta, sillä sen uskotaan heikentävän Euroopan energiaomavaraisuutta. Saksan liittokansleri Angela Merkel on puolestaan kiistänyt Nord Stream 2 -hankkeen tekevän EU:n riippuvuutta Venäjän toimittamasta maakaasusta.

Kolme Yhdysvaltain suurlähettilästä varoitti torstaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa Nord Stream 2:n altistavan Euroopan ”Venäjän energiapoliittiselle kiristykselle”.

– Euroopan ei pitäisi vapaaehtoisesti luovuttaa energiaturvallisuuttaan kilpailijavaltiolle. Projektin pysäyttäminen lähettäisi Moskovalle selkeän viestin, ettei maa selviä ilman rangaistusta aggressioistaan naapureitaan kohtaan ja demokraattisten valtioiden häiritsemisestä, suurlähettiläät Richard Grenell, Carla Sands ja Gorlon Sondland kirjoittavat.

Nord Stream 2 -hankkeen tiedottaja Steffen Ebertin mukaan mahdolliset direktiivimuutokset eivät vaikuttaisi rakennustöihin, jotka ovat edenneet vauhdikkaasti. Kaasuputken on arvioitu valmistuvan marraskuuhun mennessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt