Suomi on vielä loppuviikollakin matalapaineiden reitillä. / LEHTIKUVA / OLIVIA RANTA

Rankkasateet alkavat – paikoin yli 50 millimetriä vettä

Suomen yli pyyhkivä matalapaine voi aiheuttaa vahinkoja eri puolilla maata.

Suomeen on saapumassa tiistaina syvenevä matalapaine, joka tuo mukanaan rankkasateita ja voimakkaita tuulia. Viikon ensimmäiset sateet saapuivat jo maanantai-iltapäivän aikana maan länsi- ja eteläosiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli alkaa voimistua Suomenlahdella tiistaina puolenpäivän aikoihin. Tuuli on merellä kovaa ja puuskissa mahdollisesti myrskylukemissa. Matalapaineen jatkaessa matkaa sisämaahan voi maan itäosassa esiintyä vahinkoa aiheuttavia puuskia.

Matalapaineen keskuksen reitillä sademäärä kohoaa suureksi, joten sadetta voi kertyä kapealle vyöhykkeelle paikoin yli 50 millimetriä. Lukema vastaa tyypillistä kesäkuun sademäärää.

Myös rankkasade voi aiheuttaa vahinkoja. Suurimmat sademäärät osuvat todennäköisimmin Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalta kohti Pohjois-Savoa ulottuvalle vyöhykkeelle.

Ilmatieteen laitos huomauttaa, että ennusteeseen liittyy melko suuria epävarmuuksia. Etenkin vesillä liikkuvien on syytä seurata aktiivisesti voimassa olevia varoituksia.

Forecan mukaan Suomi on vielä loppuviikollakin todennäköisesti matalapaineiden reitillä. Sekä ylitse pyyhkäisevät sadealueet että laajalti epävakaisessa säässä syntyvät kuurosateet ovat mahdollisia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt