Verkkouutiset

Rankka sulku tehosi, kriisialue romahdutti koronamäärän

Australian Victoriassa on saatu hyviä tuloksia tiukoista rajoitustoimista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Australian Victoriassa käyttöön otetut varsin tiukat rajoitustoimet koronavirusta vastaan näyttävät tuoreimpien tautilukujen perusteella tehoavan. Victorian alueella todettiin sunnuntaina 11 uutta koronatapausta, kun vielä elokuussa niitä todettiin pahimmillaan päiväkohtaisesti yli 670.

Victoriassa sijaitsevassa Melbournessa on eletty elokuun alusta alkaen toisen aallon tiukkojen koronasääntöjen alla. Osavaltion pääministeri Daniel Andrews ilmoitti syyskuun 6. päivänä jatkavansa Melbournen lockdownia vielä 14 päivän ajan alkaen 13. syyskuuta. Rajoitukset jatkuvat siis vielä tämän viikon.

Melbournen poikkeuksellisen rajuja rajoitustoimia on lueteltu tässä jutussa. Kaupungissa on käytössä tiukka ulkonaliikkumiskielto yöaikaan, ja kotoa saa määräysten mukaan poistua vain perustellusta syystä.

CNN:n mukaan Victorian esimerkki osoittaa, että ihmiset ovat valmiita tekemään uhrauksia viruksen leviämisen estämiseksi. Myös Uudessa-Seelannissa pidettiin keväällä yllä tiukkoja rajoitustoimia, joiden seurauksena maassa saatiin virus taltutettua muita maita nopeammin. Uusi-Seelanti on kuitenkin jo joutunut kohtaamaan tämän jälkeen lisääntyviä tautitapauksia.

Uudessa-Seelannissa on myös jouduttu kohtaamaan kevään sulun jäljiltä ennätyksellinen talousromahdus.

Niin Australiassa kuin Uudessa-Seelannissakin tiukkoja koronatoimia on arvosteltu rankasti, ja niitä on muun muassa pidetty ihmisoikeuksia loukkaavina.

Ruotsissa päinvastainen strategia

Ruotsin koronastrategiaa voi kutsua päinvastaiseksi Australian ja Uuden-Seelannin esimerkkien kanssa. Ruotsi ei ole sulkenut yhteiskuntaansa koronapandemian aikana muiden maiden tavoin, mikä on saanut rajua kritiikkiä, koska suhteellinen koronakuolleisuus on ollut Ruotsissa yksi maailman korkeimmista. Syksyllä maa ei kuitenkaan ole toistaiseksi syöksynyt samanlaiseen toiseen aaltoon kuin monet Euroopan maat.

Eurooppalaiset epidemiologit ovatkin viime viikkoina maininneet Ruotsin maana, josta muut ottavat nyt esimerkkiä.

Geneven yliopiston epidemiologian professori Antoine Flahaultin mukaan monet maat yrittävät nyt välttää yhteiskunnan sulun ja ottavat Ruotsista esimerkkiä. Koulut, kaupat ja ravintolat pidetään auki ja julkinen liikenne liikkuu. Kansalaisia kannustetaan ottamaan etäisyyttä ja noudattamaan hygieniaohjeita.

− Uusi seisahdus olisi katastrofaalista talouksille. Ruotsissa ihmiset on onnistuttu saamaan ymmärtämään ja osallistumaan viruksen torjuntaan ilman pakollisia lakeja ja määräyksiä, Flahault sanoo.

Hänen mielestään Ruotsin mallia pidetään nykyään järkevänä vaihtoehtona lockdownille. Se jää Flahaultin mukaan nähtäväksi, miten malli toimii muissa maissa.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell on myös puolustanut maan koronastrategiaa. Tegnell uskoo, että muut maat ovat nyt haavoittuvaisempia uusille tautipurkauksille.

− Ne voivat todennäköisesti olla isompia, kun ei ole immuniteetin tasoa, joka tavallaan laittaa jarrun päälle, Tegnell sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)