Ovidio Guzmán kehottaa veljeään lopettamaan hyökkäyksen armeijaa vastaan. / Los Angeles Times / Youtube

Raju video huumeoperaatiosta – ”käsittämätön möhläys”

Meksikon presidentti on puolustanut kohupäätöstä, jonka myötä sotilaat vedettiin pois tulitaistelusta kartellin kanssa.

Meksikon viranomaiset ovat julkistaneet uutta videomateriaalia epäonnistuneesta operaatiosta, jonka tavoitteena oli pidättää huumeparoni Joaquín “El Chapo” Guzmánin poika Ovidio Guzmán.

Videolla Meksikon hallituksen sotilaat noutavat lippalakkiin ja valkoiseen kauluspaitaan pukeutuneen Ovidio Guzmánin kotoaan ja komentavat tätä polvistumaan ulkoseinän viereen.

Sadat kartellin asemiehet aloittivat lähes välittömästi tulitaistelun armeijaa ja poliisia vastaan eri puolilla Culiacánin kaupunkia. Asemiehet tulittivat viranomaisten helikoptereita, sulkivat katuja polttamalla busseja ja ottivat yli kymmenen sotilasta vangiksi.

Sotilaat kehottivat Guzmánia soittamaan veljelleen hyökkäyksen pysäyttämiseksi.

– Kerro porukallesi, että heidän pitää lopettaa kaikki tämä, sotilas sanoo videolla.

Ovidio Guzmán soittaa veljelleen Iván Archivaldo Guzmánille ja kertoo antautuneensa.

– Käske heitä perääntymään, en halua mitään vaikeuksia, huumeparonin poika pyytää.

Pyyntö jätettiin huomiotta ja tulitaistelu viranomaisia vastaan kiihtyi. Meksikon hallitus keskeytti kohua herättäneellä päätöksellä operaation seitsemän tunnin jälkeen ja vapautti Ovidio Guzmánin. Keskustavasemmistolaista MORENA-puoluetta edustavan presidentti Andrés Manuel López mukaan vetäytyminen säästi ihmishenkiä.

– Yritämme vakuuttaa ne tahot, jotka kuvittelevat sodan olevan vaihtoehto. Ei, sota ei ole vaihtoehto, Andrés Manuel Lópezin totesi tiedotustilaisuudessa.

Asiantuntijat pelkäävät tapauksen luoneen vaarallisen ennakkotapauksen, joka voi kärjistää viranomaisia vastaan käytettyjä voimatoimia.

– Tämä oli käsittämätön möhläys. Sinaloassa nähty kuvio voi toistua monissa muissakin paikoissa, ja kartelleilla on nyt toimintatapa valmiina, Miamin yliopiston tutkija Bruce Bagley toteaa the Wall Street Journalille.

Meksikon huumesodissa arvioidaan kuolleen jopa yli 250 000 ihmistä vuoden 2006 jälkeen. 40 000 henkilöä on kateissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt