Mielenosoittaja heiluttaa Irakin lippua. LEHTIKUVA / AFP Ahmad Al-Rubaye

Mielenosoittajia väitetään tapetun sairaaloissa

Irakissa 200 ihmisen arvioidaan kuolleen ja tuhansien loukkaantuneen viikon mielenosoituksissa.

Irakin mielenosoittajat vaativat korruption kitkemistä, tehokkaampia julkisia palveluja ja Iranin tukemien ryhmien karkottamista hallituksesta, kertoo Fox News.

– Mielenosoittajia poltetaan kuumalla vedellä, kyynelkaasulla ja tulella. Me olemme köyhiä ihmisiä, ja Iranin tukemat aseryhmät tekevät meille näin. He tulevat jopa sairaaloihin tappamaan haavoittuneita mielenosoittajia, kertoo työtön Abbas Naji, joka työskenteli aikaisemmin hotelli- ja matkailualalla.

Kansan mobilisointiyksiköt (Al-Hashd Al-Sha’abi) on Irakin asevoimiin kuuluva kattojärjestö, johon kuuluu useita pääosin shiialaisia aseryhmiä, joita Iran tukee. Shiiaryhmät ovat taistelleet menestyksellisesti Isisiä vastaan.

– Me irakilaiset vastustamme näitä aseryhmiä, koska ne ovat meille vaaraksi. Me aiomme jatkaa määrätietoisesti protestiamme, koska tarvitsemme töitä ja parempia palveluja, Naji kertoo.

Iranin tukemia shiialaisia aseryhmiä on syytetty mielensoittajien ampumisesta ja korruptoituneiden poliitikkojen suojelemisesta.

Noin kahdensadan ihmisen arvioidaan kuolleen ja tuhansien loukkaantuneen viikon kestäneissä mielenosoituksissa Irakin pääkaupungissa Bagdadissa ja maan eteläosissa.

Irakin sisäministeriö kiistää turvallisuusjoukkojen ampuneen kohti mielenosoittajia. Ministeriön tiedottajan mukaan ”pahantahtoiset tahot” ovat lietsoneet väkivaltaisuuksia ja tulittaneet sekä mielenosoittajia että poliiseja.

Silminnäkijähavaintojen mukaan turvallisuusjoukkojen ja tarkka-ampujien on nähty ampuvan kohti mielenosoittajia

Irakin pääministeri Adel Abdul-Mahdi on ilmoittsnut uusista toimista, joilla vastataan muun muassa työttömyyttä, korruptiota ja julkisia palveluita koskeviin vaatimuksiin. Pääministerin mukaan vähävaraisille tarjotaan uusia asuntoja, työttömyysetuuksia korotetaan ja ammatillista koulutusta laajennetaan.

Pääministeri varoitti viime perjantaina televisiopuheessaan, että vuoden vanhalla hallituksella ei ole käytössään ”taikatemppuja”, joiden avulla mielenosoittajien huolet ja ongelmat voitaisiin ratkaista.

Pääministerin mukaan ongelmien ratkaiseminen vie aikaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt