Verkkouutiset

Sosiaalimenoihin käytetään vuodessa yli 70 miljardia euroa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Raju tilasto sosiaalimenoista – HS: Asiantuntija varoittaa

Suomen sosiaaliturvan nettomenot ovat EU:n toiseksi suurimmat suhteessa bruttokansantuotteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eläketurvakeskuksen (ETK) toimitusjohtaja Mikko Kauton mukaan Suomesta on tullut viime vuosikymmenten aikana ”tulonsiirtojen maa”.

– Sosiaaliturvan menojen vuosikasvu on miljardiluokassa. Neljäänkymmeneen viime vuoteen mahtuu vain neljä vuotta, jolloin sosiaalimenot ovat edellisvuoteen verrattuna reaalisesti pienentyneet, Kautto sanoo Helsingin Sanomille.

Suomi oli 1980-luvulla keskitasoa pienempien sosiaalimenojen maa, mutta uusimmissa tilastoissa EU:n toisella sijalla. Sosiaalimenoihin lasketaan sosiaali- ja terveyspalveluiden ohella asumistuen ja eläkkeiden kaltaiset tulonsiirrot.

– On tilastoja, joissa näkee mielellään Suomen podiumilla, mutta tämä vertailu ei taida olla sellainen, Mikko Kautto sanoo.

Sosiaalimenoihin käytetään vuodessa yli 70 miljardia euroa, josta suurin osa menee eläkkeisiin sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Taustalla on erityisesti väestön ikääntyminen. Rahoitusvaje on toistaiseksi rahoitettu yhä kasvavalla velanotolla.

Mikko Kauton mukaan suuri osa Suomen väestöstä on enemmän tai vähemmän riippuvaisia poliitikkojen päätöksistä.

– Poliitikkojen puoleen käännytään, ja moneen sosiaaliseen kysymykseen tarjotaan ensimmäisenä ratkaisuna etuuksien ja tukien korottamista sen sijaan, että mietittäisiin, miten tulonsiirtoriippuvuutta voisi vähentää, Kautto toteaa.

THL:n tutkimusprofessori Pasi Moision mukaan työkykyisten työllisyysastetta olisi kyettävä nostamaan.

– Tai sitten meidän pitää avata poliittinen keskustelu hyvinvointivaltion pienentämisestä. Tässä pitää olla rehellinen, Moisio sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)