Verkkouutiset

Rajoitusten takia ravintolan työntekijän käteen jää tonni kuussa

Keskiverto ravintolatyöntekijän tulot tippuvat kolmanneksella, kun lomautus alkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Käteen jää tonni, jolla pitäisi pärjätä. Tulot ovat laskeneet jo vuoden ajan ja ahdinko syventynyt. Rajoitukset jatkuvat ja siksi alan työntekijöiden tilannetta on helpotettava, Palvelualojen ammattiliiton PAMIn puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen (sd.) vaatii kolmen eri ehdotuksen voimin.

Ravintola-alan kokoaikaisen työntekijän keskipalkka viime vuonna oli 2[nbsp]021 euroa kuukaudessa. Ansioturvaa saavan kokonaan työttömäksi tai lomautetuksi joutuvan bruttotulot romahtavat kolmanneksella 1[nbsp]269 euroon kuukaudessa. Verojen jälkeen siitä jää käteen 1[nbsp]043 euroa.

Pelkät asumiskulut haukkaavat tuosta jo valtaosan. Moni on ollut alunperin osa-aikainen työntekijä, jolloin tulot ovat vielä pienemmät.

– Koronaepidemian torjuntatoimet ovat vieneet ravintola-alan työntekijät todella tukalaan tilanteeseen. Erilaiset rajoitukset ovat jo yli vuoden heikentäneet heidän työllisyyttään ja toimeentuloaan. Eivät he voi olla velvollisia kantamaan yksin tätä taakkaa. On yhteiskunnan velvollisuus helpottaa heidän tilannettaan, Rönni-Sällinen sanoo.

Nyt monella työntekijällä on alkamassa uusia lomautus- ja työttömyysjaksoja. Vielä viime vuoden puolella väliaikaisten työttömyysturvamuutosten myötä työttömyyspäivärahakausi alkoi heti. Nyt päivärahassa on viiden päivän omavastuu. Niiltä päiviltä työntekijä ei saa päivärahaa.

Rönni-Sällisen mielestä tämä on nykytilanteessa kerta kaikkiaan kohtuutonta.

– Valtio määrää meidän kaikkien yhteisen edun nimissä ravintolat suljettavaksi. Sen vuoksi työntekijöitä lomautetaan, mutta he jäävät viideksi päiväksi tuloitta. Omavastuu on poistettava koronaepidemian ajaksi, hän vaatii.

– Vaadimme, että koronakriisin ja elinkeinotoiminnalle asetettujen rajoitustoimien johdosta lomautettujen ja irtisanottujen työntekijöiden työttömyysturvan tason tulisi olla vähintään 85—90 prosenttia sitä edeltäneestä palkasta. Nythän se on noin 60 prosenttia, Rönni-Sällinen jatkaa.

Näyttää selvältä, että jonkinlaisia rajoituksia on odotettavissa myös sulun päätyttyä. Tilanteeseen olisi PAMin mielestä varauduttava niin, että yritykset voisivat niiden aikana pitää kiinni työntekijöistään.

Rönni-Sällisen mukaan olisi välittömästi käynnistettävä palkanmaksutuen valmistelu.

– Tuki toteutettaisiin yritysten palkanmaksujärjestelmien kautta. Tällaiset tuet ovat käytössä koronaepidemian vuoksi esimerkiksi Tanskassa ja Australiassa. Tuki varmistaisi työsuhteiden jatkuvuuden ja näin toimialan nopeamman toipumisen, kun rajoituksista pystytään luopumaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)