Verkkouutiset

Rajan koronatestejä esitettiin jo toukokuussa – ”siirrettiin STM:n ihmeteltäväksi”

HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan pikatestaus rajalla olisi mahdollista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen on sitä mieltä, ettei pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen koronaviruksen torjunnan hybridistrategia näytä toimivan Suomen ulkorajoilla, jos etenkin Ruotsin ja Venäjän kaltaisilta epidemia-alueilta tulevia ei testata.

Hän viittaa Twitterissä Talouselämän juttuun. Siinä kerrotaan, ettei lentoasemille tai muille rajanylityspaikoille ole suunnitteilla koronatestausta, vaikka matkailun rajoituksia puretaankin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo jutussa, ettei tarpeeksi nopeita ja luotettavia pikatestejä ole olemassa. Lisäksi testauksen toteuttaminen rajalla olisi hänen mukaansa haastavaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Tuija Kumpulainen puolestaan toteaa TE:lle, että oireilevien hakeutuminen testeihin ja ohjeistusten noudattaminen arvioidaan nykyisten matkustusrajoitusten puitteissa tehokkaammiksi keinoiksi viruksen torjuntaan kuin laaja kohdentamaton testaus.

Lasse Lehtonen toteaa, että HUSissa kaikille sairaalaan otettaville tehtävän PCR-pikatestin tulos saadaan noin kahdessa tunnissa. Näitä pystyttäisiin hänen mukaansa tekemään Suomeen tulijoillekin.

– Olisi tehtävissä – ehdotimme tällaista mahdollisuutta (vähän Itävallan tapaan) liikenneministerille jo toukokuussa. Sieltä asia siirrettiin STM:n ihmeteltäväksi, Lehtonen kertoo.

Viranomaiset ja päättäjät eivät tällaiseen vaihtoehtoon siis kuitenkaan ole tarttumassa.

Etenkin Ruotsista Suomeen tulleet koronatartunnat ovat herättäneet huolta viime aikoina. Mediatietojen mukaan Ruotsista palaaville suomalaisille ei ole välttämättä edes mainittu karanteenisuosituksista. Lisäksi Länsi-Pohjan uusien koronatapausten on havaittu kytkeytyneen lyhyisiin ostosmatkoihin Ruotsin puolelle. Länsi-Pohjan alueen johtavat lääkärit varoittivat tilanteesta painokkaassa kannaotossa viime viikolla.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)