Opaste Heathrow'n lentoasemalla Lontoossa. LEHTIKUVA / AFP Ben Stansall

Rajakohu lentoasemalla: Etelä-Afrikasta saapunut käveli suoraan maahan

Britannian hallitusta on kehotettu tiukentamaan virustestausta rajoilla.

Britanniassa on kohuttu tapauksesta, jossa Etelä-Afrikasta saapunut matkustaja kertoi päässeensä maahan ilman asianmukaisia tarkastuksia.

Pohjois-Lontoossa asuva Sharon Feinstein oli palannut ITV-kanavan mukaan kotiinsa Johannesburgista, jossa vaarallisena pidetty virusmuunnos on levinnyt nopeasti viime kuukausien aikana. Ainakin osa koronarokotteista suojaa heikommin eteläafrikkalaisen variantin aiheuttamalta lievältä ja keskivaikealta infektiolta.

Feinsteinilla oli mukanaan todistus negatiivisesta virustestistä, mutta kukaan ei tiedustellut asiaa passitarkastuksessa.

Arvostelijoiden mukaan Britannian hallitus on edennyt hitaasti rajoilla tehtävien virustestien toimeenpanossa. Jatkossa matkustajan on käytävä testissä muutama päivän maahan saapumisen jälkeen 500 punnan eli noin 570 euron sakon uhalla.

Maan epidemiatilanteeseen on toivottu helpotusta nopeasti etenevistä koronarokotuksista. Terveysministeri Matt Hancockin mukaan kaikki yli 70-vuotiaat voivat nyt varata rokotusajan vapaasti, sillä riskiryhmät on saatu pitkälti suojattua.

Britanniassa vahvistettiin maanantaina vähemmän Covid-19:n aiheuttamia kuolemantapauksia kuin kertaakaan tämän vuoden puolella. Uusia tartuntoja todettiin hieman yli 14 000, kun vielä tammikuun alussa päivittäisiä tartuntoja oli pahimmillaan lähes 60 000.

Professori Jonathan Van-Tam arvioi hallituksen tiedotustilaisuudessa, ettei Etelä-Afrikan variantista todennäköisesti tule hallitsevaa virusmuunnosta Britanniassa.

Hän huomautti, että variantti ei vaikuta leviävän Britanniassa yleistynyttä virustyyppiä nopeammin. Niin sanottu Kentin muunnos eli B.1.1.7-variantti vastaa tällä hetkellä yli 60 prosentista kaikista maan tartunnoista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt