Rokote tehoaa toistaiseksi koronan uuteenkin varianttiin. LEHTIKUVA / AFP Christof Stache

”Raja vuotaa kuin seula – tekee koronatoimet turhiksi”

Epidemia.fi-sivuston kehittäjä sanoo, että ulkomaanmatkustajille pitää asettaa karanteenipakko.

Epidemia.fi-sivuston ylläpitäjä Toni Eronen sanoo, että Suomi pystyisi tukahduttamaan koronaviruksen, mutta matkustajat tuovat jatkuvasti uusia tartuntoja maahan. Raja vuotaa kuin seula, hän toteaa Twitterissä.

– Suomalaiset olisivat (ja ovatkin) monta kertaa tukahduttaneet alueensa epidemian nolliin, mutta tämä ulkomaanmatkustus on koko ajan se joka sarjatulena ampuu kaikki tehdyt toimet turhiksi.

Hän sanoo, että viranomaiset eivät riittävästi ennakoi ja varaudu tuleviin tilanteisiin, vaan korostavat sitä, mikä tiedetään ja millä tavoin reagoidaan jälkikäteen.

Erosen mukaan viranomaisilla on ollut 349 päivää aikaa huomata, että lentokentät vuotavat, ja siten vuoto olisi voitu tukkia.

– 349:n päivän aikana tätä ei ole tapahtunut. Hallitus, eduskunta ja viranomaisjohto ovat epäonnistuneet.

Epidemia.fi on vapaaehtoisvoimin ylläpidetty sivusto, joka tarjoaa tilastotietoa koronaviruksen leviämisestä. Se avattiin yleisölle lokakuussa, ja tekijöinä on data-analyytikkoja ja tietokanta-asiantuntijoita.

Erosen mielestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tulee antaa suosituksen maskipakosta ja karanteenipakosta. Hän muistuttaa, että viruksen brittivariantti saattaa osoittautua tuhoisammaksi kuin aiempi muoto, koska uusi versio tarttuu tehokkaammin.

– Vaikka Suomi onnistuisi edistymään tukahdutuslinjalla, brittivariantin yleistyminen mahdollisesti kumoaa silti kaikki yrittämiset.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt