Kim Jong-unin limusiinissa on tummennetut ikkunat. YouTube/The Telegraph

Raivo repesi Pohjois-Koreassa – autoilijoilta kiellettiin tummennetut ikkunat

Nuorten sanotaan seuraavan eteläkorealaista viihdettä autoissa tummien lasien takana.

Pohjois-Korean poliisi on alkanut pysäyttää autoja, joiden ikkunat on tummennettu, kertoo uutissivusto Radio Free Asia.

Kiinni jääneitä käsketään vaihtamaan ikkunat sakon uhalla. Ajoneuvojen omistajat, jotka ovat tummentaneet ikkunansa, rikkovat ulkomaisia kulttuurivaikutuksia vastaan säädettyjä lakeja. Lakipaketti tuli voimaan viime joulukuussa.

– Poliisi pysäyttää Sinuijun ja Pjongjangin yhdistävällä valtatie 1:llä ajoneuvoja, joiden ikkunat on tummennettu, kertoo nimettömänä esiintyvä Sinuijun asukas.

– Autoilijoita sakotetaan keltaisen kapitalismin omaksumisesta.

Viranomaiset kutsuvat ikkunoiden tummentamista ”kapitalismin keltaiseksi tuuleksi”. Termi keltainen tuuli sai alkunsa 1990-luvulla, ja sillä viitataan sosialismin vastaisiin vaikutteisiin yhteiskunnassa, kuten kapitalistisista maista tuotuihin tavaroihin ja viihteeseen. Näitä ovat varsinkin eteläkorealaiset elokuvat, televisio-ohjelmat ja musiikki.

Viime vuoden toukokuussa viranomaisten kerrottiin tarkastavan opiskelijoiden tekstiviestejä eteläkorealaisen kirjoitusasun tai slangin varalta.

Viranomaisten viimeisin tempaus, joka kieltää ikkunoiden tummentamisen, on suututtanut autoilijat.

– Autoilijoiden mukaan tämä on naurettavaa, ja moni riitelee poliisin kanssa. He haluavat tietää, miten tummennetut ikkunat liittyvät kapitalistiseen keltaiseen kulttuuriin. Poliisi perustelee toimiaan sillä, että ainoastaan kapitalismin keltaisen tuulen turmelemat ihmiset haluavat piilottaa ajoneuvojensa sisätilan.

Toisen lähteen mukaan poliisi jakaa 200 000-350 000 wonin (25-42 euroa) sakkoja.

– Jos autoilija jää toisen kerran kiinni tummennettujen ikkunoiden kanssa, paikallinen kuljetusvirasto takavarikoi ajoneuvon.

Lähteen mukaan viranomaiset ovat yhtäkkiä alkaneet kiinnittää huomiota tummennettuihin ikkunoihin, koska suurissa kaupungeissa asuvat nuoret katsovat älypuhelimillaan eteläkorealaisia elokuvia autoissa ja takseissa. Poliisin on helpompi huomata laiton toiminta, jos ikkunat ovat läpinäkyviä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt