Raimo Ilaskiven mukaan Suomen pitäisi ehdottaa EU:lle elpymispaketin jakoperusteiden uusimista. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Raimo Ilaskivi: Kokoomus pelastaa myös hallituksen

Politiikan konkarin mukaan oleellisin ongelma jää ratkaisematta.

Ylipormestari ja entinen kansanedustaja sekä europarlamentaarikko Raimo Ilaskivi (kok.) katsoo, että kokoomuksen päätös äänestää tyhjää EU:n elpymispaketista ”pelastaa myös hallituksen ja Sanna Marinin johdolla käytyjen sopimusneuvottelijoiden kasvot”.

– Mutta oleellisin ongelma Suomen kannalta jää ratkaisematta, ja se on jakoperuste, jonka mukaan muun muassa Suomesta tulee nettomaksaja, jotta etelän suuret saavat enemmän kuin niiden väestö- tai kansantuoteosuus edellyttäisivät, Raimo Ilaskivi sanoo.

Ilaskiven mukaan on ymmärrettävää, ettei hallitus halua puuttua tähän ongelmaan. Mutta opposition pitäisi.

– Suomen pitäisi täten ehdottaa EU:lle aikalisän ottamista ja jakoperusteiden uusimista niin, että kaikki saisivat osuutensa mutta mikään maa ei joutuisi nettomaksajan rooliin. Italia etunenässä joutuisi tällöin päättämään, saako se paketista vain oman osuutensa ilman tulonsiirtoa muun muassa Suomelta vai hylkääkö se puolestaan koko paketin.

Ilaskiven mukaan tämä siirtäisi koko keskustelun ”ahneiden nettosaajamaiden” ongelmaksi. Suomella puolestaan olisi tavoitteena vain saada oma osuutensa, eikä maksaa siitä muille.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt