Kokoomuskonkarin mukaan EU:n elvytyspaketti heikentää Suomen kilpailukykyä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Raimo Ilaskivi: Elvytyspaketti heikentää kilpailukykyämme

Ylipormestarin mukaan paketin jakoperusteet pitäisi hylätä.

Ylipormestari ja entinen kansanedustaja sekä europarlamentaarikko Raimo Ilaskivi (kok.) sanoo, että että 750 miljardin euron EU:n elvytyspaketti heikentää Suomen kilpailukykyä.

– Elvytyspaketin vaikutuksia arvioitaessa huomiota on hallituksen taholta kiinnitetty epäolennaisuuksiin. Pääväite on ollut, että kun saamme 2,7 miljardia ja annamme muille maile 6,6 miljardia euroa, ne lisäävät suomalaistuotteitten kysyntää asianosaisten maitten taholta, Ilaskivi sanoo lähettämässään tiedotteessa.

Ilaskiven mukaan perimmäinen kysymys kuitenkin koskee paketin vaikutusta kilpailukykyyn.

– Nykyrakenteen mukaan me tuemme muitten maitten kansainvälisen kilpailukyvyn parantamista  samalla kun luovutamme mahdollisuuksia kehittää omaamme pois. Tämä on seurausta juuri lukujen erotuksen nettovaikutuksesta.

– Suhteellinen asemamme, josta kaikki riippuu, Toiveet siitä, että pystyisimme viemään esim. Keski-Eurooppaan enemmän, eivät perustu tosiasioihin. Myöskään edellytyksiä  suurinvestointien saamisesta Suomeen paketti ei paranna eikä siten elvytä työllisyyttäkään. Nesteen investointipäätöstä Rotterdamiin pitäisi tarkastella myös tästä näkökulmasta.

Suomelle epäsuotuisa tilanne johtuu hänen mukaansa siitä, että hallitus alun perin epäonnistui 750 miljardin suuruisen elvytyspaketin rahanjakoa koskevissa neuvotteluissa.

– Niissä olisi tullut tähdätä vain ja yksinomaan summan jakamiseen jäsenmaille ilman erilaisia kohdistus- ja vähennyselementtejä.

Ilaskiven mukaan Suomen kannalta olisi edullisinta, jos paketin jakoperusteet hylättäisiin ja niistä käynnistettäisiin uudet neuvottelut.

– Tähän tulisi nyt tähdätä – ei koko paketin hylkäämiseen. Eivät nämä maamme asemaa EU:n jäsenenä millään tavoin heikentäisi – kyseessähän on vain omien kansallisten etujen oikeudenmukainen takaa-ajo, Ilaskivi katsoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt