Verkkouutiset

Rahoitusalalla alkaa ylityökielto

Rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluja on käyty marraskuusta 2019 lukien.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvottelutapaamisia on ollut tähän mennessä 14, mutta etenemistä ei ole tapahtunut toivotulla tavalla. Tämän vuoksi Ammattiliitto Unio, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ovat päättäneet aloittaa rahoitusalalla ylityökiellon torstaina 27.2. kello 8 ”neuvottelujen vauhdittamiseksi”.

Ay-liittojen mukaan työnantajaliitto Palvelualojen työnantajat Palta ry on sitoutunut noudattamaan kaikilla sopimusaloillaan niin kutsuttua viennin linjaa.

– Neuvottelujen alkuvaiheessa Palta odotteli ensin teollisuuden päänavaussopimusta ja sen jälkeen muiden alojen ratkaisuja kiky-tuntien kompensoimisesta. Työnantajakoordinaatio on ollut Paltalle koko neuvottelujen ajan tärkeämpää kuin alakohtaisten tarpeiden ratkominen sopimuspöydässä, sanoo Ammattiliitto Union puheenjohtaja Kari Ahola tiedotteessaan.

Hänen mukaansa Palta haluaa jakaa vähintään puolet rahoitusalan palkankorotuksista palkkakeskustelujen kautta.

– Palkkakeskustelumallissa työnantajalla on käytännössä valta päättää, keille korotus jaetaan ja keille ei. Merkittävä osa työntekijöistä jää tällöin ilman tätä osaa palkankorotuksista. Palta jättäisi samalla korottamatta palkkataulukkojen minimipalkkoja tällä palkankorotusosuudella.

Aholan mukaan Paltan näkemykset palkankorotuksen rakenteesta poikkeavat selvästi teollisuuden yleisestä linjasta, jossa yleiskorotuksen osuus on ollut 2,7 prosenttia ja paikallisen työnantajan päättämän erän osuus on ollut 0,6 prosenttia 3,3 prosentin kokonaiskorotuksesta.

Ammattiliitto Union mukaan palkattomien kiky-tuntien poistuminen edellyttää Paltan mielestä lukuisia heikennyksiä rahoitusalan työehtosopimukseen.

Säännöllisen työajan lisäksi tehtävää työtä ja ammatillista koulutusta esitetään lisättäväksi yhteensä 24 tunnin edestä vuositasolla. Tämä voitaisiin työnantajien mukaan toteuttaa useilla vaihtoehtoisilla työaikamuutosten yhdistelmillä, kuten säännöllisen työajan ulkopuolisella lisätyöllä, tes-vapaiden poistamisella sekä kiirastorstain ja uudenvuodenaaton työaikojen pidentämisellä.

Näiden työaikamuutosten lisäksi Union mukaan työnantajat haluavat muun muassa muuttaa irtisanomisajoista sopimista, rajata työtaisteluoikeutta, heikentää sairausajan palkanmaksua koskevia määräyksiä, lyhentää yhteistoimintaneuvottelujen neuvotteluaikaa henkilöstön vähentämistilanteissa sekä poistaa palkkakeskustelut alle kuuden kuukauden työsuhteista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)