Maaliskuun jälkeen kotitalouksien talletuskanta on kasvanut 3,6 miljardia euroa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Rahat laitettiin pankkiin, kun luottamus romahti

Suomalaisten yli sadan miljardin euron talletusvaroista pääosa on käyttelytileillä.

Suomalaisten kotitalouksien talletuskanta kasvoi Suomen Pankin mukaan kesäkuussa vuodentakaisesta 6,9 prosenttia 100,4 miljardiin euroon. Tätä ennen huhti- ja toukokuussa kasvuvauhti ehti jo kiihtyä kahdeksaan prosenttiin hitaan alkuvuoden jälkeen.

Suomen Pankki arvioi, että muutokset kuluttajien luottamuksessa ja kulutusmahdollisuuksissa ovat voineet vaikuttaa osaltaan myös talletusten kasvun kehitykseen. Luottamus notkahti huhtikuussa kaikkien aikojen heikoimmaksi, mutta oli kesäkuussa jo selvästi elpynyt.

Myös muissa euroalueen maissa kotitalouksien yön yli -talletusten kasvuvauhti kiihtyi helmi-maaliskuun jälkeen. Toukokuussa vuosikasvu oli euroalueella jo 11 prosenttia, mutta kesäkuussa vauhti hidastui hieman.

Suomessa talletukset ovat kasvaneet pääasiassa käyttelytileillä, missä talletusvaroista on suurin osa eli 87,8 miljardia euroa. Se sijaan määräaikaistalletukset ovat jo pitkään supistuneet, ja niiden kanta oli kesäkuussa enää vain 4,4 miljardia euroa. Muut talletukset ovat kasvaneet vain maltillisesti, ja niitä oli 8,3 miljardia euroa.

Talletusten osuus suomalaisten kotitalouksien kaikista rahoitusvaroista oli lähes kolmasosa. Suurimmalla osalla euromaiden kotitalouksista talletusvarojen osuus on kuitenkin suurempi, esimerkiksi Saksassa 37 prosenttia ja Kreikassa peräti 58 prosenttia.

Kesäkuussa yhteenlasketun talletuskannan keskikorko oli Suomessa 0,07 prosenttia. Käyttelytilien keskikorko oli 0,04 prosenttia ja määräaikaistalletusten kannan 0,50 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt