X
SULJE MAINOS
Koronaviruksen vaikutukset sijoitusmarkkinoihin ovat viime aikoina olleet merkittävät. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Rahastojen toimeksiantoihin keskeytyksiä

Markkinamyllerrys on vaikeuttanut erityisesti tiettyjen korkorahastojen toimintaa.

Aktia Rahastoyhtiö on keskeyttänyt väliaikaisesti joidenkin sijoitusrahastojensa toimeksiantojen toteuttamisen. Toimeksiantoja voi edelleen tehdä, mutta ne toteutaan vasta myöhemmin.

– Rahastoyhtiöillä on sijoitusrahastolain ja rahaston sääntöjen mukaan tietyissä poikkeuksellisissa tilanteissa mahdollisuus keskeyttää rahaston merkinnät ja lunastukset. Nykyinen markkinatilanne on vaikeuttanut erityisesti tiettyjen korkorahastojen toimintaa, kertoo johtava lakimies Jari Virta Finanssiala ry:stä sähköpostitse Verkkouutisille.

Aktia Rahastoyhtiön mukaan kyseisten rahastojen sijoituskohteiden markkinapaikoilta ei ole tällä hetkellä mahdollista saada luotettavia tietoja arvonlaskentaa varten. Syynä on koronavirus, jonka vaikutukset sijoitusmarkkinoihin ovat viime aikoina olleet rahastoyhtiön mukaan merkittävät.

Tarkoituksena on rahastoyhtiön mukaan turvata osuudenomistajien yhdenvertainen kohtelu ja edut. Päätös perustuu rahastojen sääntöihin.

Viime perjantaina Danske Invest antoi vastaavan ilmoituksen koskien osaa Suomeen ja Tanskaan rekisteröityjä rahastoja. Kuten Aktia Rahastoyhtiökin Danske Invest ilmoitti syyksi luotettavien markkinatietojen puutteen jatkuvan markkinamyllerryksen takia.

Virta muistuttaa, että päätös on yksittäisen yhtiön ja tilanteet voivat vaihdella toisistaan. Keskeytyksistä ei Finanssiala ry:llä ole keskitetysti tietoja.

– Koska yhtiöt tekevät päätöksen mahdollisesta keskeytyksestä itsenäisesti, on mahdotonta sanoa, tuleeko tilanteita lisää, mutta ei niitä tässä äärimmäisen poikkeuksellisessa tilanteessa voi sulkea pois, Virta arvioi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt