Mikko Spolander. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Rahaministeriön ylijohtaja MTV:lle: Talous sukeltaa

Koronavirusepidemian lopullisia vaikutuksia on vielä vaikea arvioida, sanoo Mikko Spolander.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander arvioi MTV:lle, että Suomen talous supistuu vähintään viidestä kuuteen prosenttia tänä vuonna.

Luku saattaa olla isompi. Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on esimerkiksi puhunut, että koronavirusepidemia ja siihen liittyvät rajoitustoimet saattavat aiheuttaa jopa kaksinumeroisen miinuksen talouteen.

– Jos tämä jatkuu pitkälti yli kolme kuukautta, sitten tuon tyyppiset arviot voivat olla realistisia. Hyvin vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa, Spolander sanoo.

Liikkumiselle ja yrityksille asetetut rajoitteet sekä maailmantalouden kysynnän heikkeneminen hävittää OECD:n arvion mukaan neljänneksen aikana talouden tuotannosta 20 – 25 prosenttia.

Haastattelussa ylijohtajalta kysytään, miten pohjalle Suomi voi sukeltaa?

– Kaikki riippuu siitä miten pitkään liikkumisen ja liiketoiminnan sulkutoimet ovat voimassa joko Suomessa tai maailmalla. Jokainen kuukausi lisää tämäntyyppistä talouden jäähtymistä ja jämähtämistä tarkoittaa menetettyä tuotantoa noin puolestatoista kahteen prosenttia. Ne ovat äärimmäisen isoja lukuja. Siitä voi jokainen laskea kuinka paljon kolme kuukautta, neljä tai kuusi kuukautta tarkoittaa menetettyä tuotantoa.

Spolander muistuttaa, että kriisivaiheen jälkeen hallituksella on edessään samat talouden ongelmat kuin ennen koronakriisiä.

– Tästä tulee nyt hyvin pitkä häntä. Meidän velka-asteemme tulee nousemaan dramaattisesti näiden toimien seurauksena. Talous sukeltaa ja verotulot jäävät pienemmäksi, mutta samaan aikaan julkiset menot kasvavat aika paljon. Se lasku joudutaan maksamaan ja sen laskun myötä me tarvitsemme suurempaa taloudellista aktiviteettia ja isompaa työllisyyttä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt