Rahaministeriö tyrmää maahanmuuttokulujen erityiskohtelun

Veronmaksajaa on budjettipäällikön mukaan suojattava.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen tyrmää Helsingin Sanomien haastattelussa budjettikehysten murtamisen.

Hallitus päättää tulevien vuosien menokehyksistä huhtikuun alussa ja paineet kehysten pitävyyteen ovat kovat.

Verkkouutisten eduskuntaryhmille tekemässä kyselyssä sekä perussuomalaiset että vihreät kannattivat turvapaikanhakijoita koskevien menojen siirtämistä menokehysten ulkopuolelle, koska kulut eivät ole pysyviä ja ne saattavat viedä varoja esimerkiksi palveluista pois.

– Kehysrakenne on huolellisesti ajateltu, käytännössä testattu ja kansainvälisesti kiitelty, vastaa VM:n budjettipäällikkö Hannu Mäkinen HS:ssa.

Kokoomus ja keskusta vastustavat kehysmenettelyn rikkomista. Se tarkoittaisi lisävelan ottamista ja veronkiristyspaineita. Julkisen talouden tasapainottamisen paine siirtyisi taas eteenpäin. Mäkinen puolustaa tätä logiikkaa. Hän huomauttaa HS:lle, että veronmaksajaa on suojattava.

– Kun katsotaan asiaa veronmaksajan rasituksen kannalta, menon suuruus ei silloin voi olla peruste siirtää sitä pois kehyksen sisältä. Päin vastoin. Silloin etenkin veronmaksajaa pitää suojata. Myöskään menon yllättävyys saati asian poliittinen vaikeus ei ole talouspoliittisesti hyvä perustelu.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb on useaan otteeseen todennut, ettei ole ensimmäinen valtiovarainministeri, joka murtaa kehysmenettelyn periaatteet. Se toisi edelleen painetta Suomen luottoluokitukseen ja nostaisi mahdollisesti velanhoidon kustannuksia.

Kommentit