X
SULJE MAINOS
20 euroa kannusti ottamaan koronarokotteen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Rahallinen korvaus lisää rokotettujen määrää

Monilla Euroopan mailla on vaikeuksia laajan rokotuskattavuuden saavuttamisessa.

Uusi tutkimus, johon Hanken Svenska handelshögskolan on osallistunut ja joka on julkaistu Science-tiedejulkaisussa, osoittaa että pieni, 20 euron suuruinen korvaus innosti ihmisiä ottamaan rokotuksen Ruotsissa.

– Tutkimuksessa osallistujille tarjottiin 20 euron eli 200 kruunun palkkio, jos he ottivat rokotteen 30 päivän kuluessa. Rokotusten määrä kasvoi neljä prosenttiyksikköä 72 prosentista 76 prosenttiin, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, taloustieteen professori Hankenin ja Lundin yliopistosta Erik Wengström.

Kysely tehtiin touko-heinäkuussa Ruotsissa, ja siihen osallistui hieman yli 8 000 18-49-vuotiasta. Ihmiset jaettiin satunnaisesti ryhmiin, joista osalle tarjottiin 20 euroa, jos he ottivat rokotteen 30 päivän kuluessa. Muille annettiin tietoa rokotteesta tai heitä pyydettiin keskittymään ottamansa rokotteen myönteisiin vaikutuksiin toisille ihmisille.

– Ainoastaan siinä ryhmässä, joka sai rokotuksesta maksun, rokotushalukkuus lisääntyi verrattuna kontrolliryhmiin. Mielenkiintoista on, että rokotushalukkuus lisääntyi riippumatta sukupuolesta, iästä tai koulutustaustasta, sanoo Kööpenhaminan yliopiston tutkija Pol Campos-Mercade.

Erilaisia rokotuskannustimia on tarjottu ympäri maailmaa, ja rokotetuille on tarjottu kaikkea makkarasta rahaan. Koska näillä aloitteilla ei ole ollut kontrolliryhmää, ei ole ollut mahdollista tehdä johtopäätöksiä siitä, johtivatko ne todella rokotushalukkuuden lisääntymiseen.

Nyt julkaistun tutkimuksen rakenne mahdollistaa palkkioiden vaikutuksen uskottavan arvioinnin, koska osallistujat jaettiin satunnaisesti eri ryhmiin.

Tutkimus ei ota kantaa kysymykseen siitä, pitäisikö palkintoja ottaa käyttöön.

– Tutkimuksen tulokset kertovat, että maksut voivat olla tehokas tapa lisätä rokottamista. Vaikka emme voi antaa vastausta siihen, pitäisikö ne ottaa käyttöön, taloudelliset kannustimet ovat yksi välineistä, joita päättäjien tulisi tarkastella ja harkita vakavasti, Wengström sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt