Purjevene ja tuulivoimaloita Mäntyluodon edustalla Porissa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Raha ratkaisee energian, ei poliittinen ohjaus

Uudet toimintamallit ja bisnesratkaisut puskevat teknologiayrityksen strategiajohtajan mukaan läpi, kunhan vain esteet on poistettu.

Strategia- ja kehitysjohtaja Matti Rautkivi Wärtsilän energialiiketoiminnasta arvioi Energiaviraston Reilua Energiaa -sidosryhmälehdessä, että lähitulevaisuuden sähköntuotanto pohjautuu voimakkaasti aurinko- ja tuulienergiaan.

Sähkön varastointi on silloin keskeinen kysymys, johon vastauksena voisi hänen mukaansa olla vetyjärjestelmä. Vedystä valmistettavia uusia synteettisiä polttoaineita voitaisiin käyttää nykyisissä voimalaitoksissa.

Tämän päivän teknologialla olisi hänen mukaansa mahdollista jo lähivuosina toteuttaa kustannustehokkaasti energiajärjestelmä, joka pohjautuu 80 prosenttisesti uusiutuviin energialähteisiin. Viimeiset 20 prosenttia tavoitteesta toteutuisi, kun vedyn tuotanto ja synteettiset polttoaineet kehittyvät. Kilpailukykyiseksi ne tulisivat ehkä 2030‒2040.

Poliittista ohjausta uusiutuvien tukemiseksi tarvitaan Rautkiven mukaan yhä vähemmän.

– Silloin kun joku teknologia on halpaa, kuten tuulivoima nyt, niin raha ratkaisee. Uudet toimintamallit ja bisnesratkaisut puskevat läpi. Poliittista ohjausta tarvitaan vain sen verran, että mahdollistetaan tilanne. Poistetaan esteet ja esimerkiksi Suomen tapauksessa annetaan tuulivoimalle mahdollisuus, Rautkivi toteaa.

Historiallisia jäänteitä pitää hänen mielestään pystyä poistamaan. Verotuksessa pitäisi siirtyä verottamaan päästöjä eikä sähköä itsessään.

– Vielä kaksi vuotta sitten synteettisistä polttoaineista ei puhunut juuri kukaan, mutta nyt ne ovat esillä kaikkialla. Suomen pitäisi ottaa tässä johtajuus.

Mahdollisuuksiin pitää Rautkiven mielestä tarttua, ja niitä pitää viedä avarakatseisesti eteenpäin. Energiasysteemi on Suomessa ollut aikaisemmin melko suljettu ja suojattu.

– Nyt toimintaa ohjaa globaali ilmastokeskustelu. Emme voi enää polttaa hiiltä tai turvetta hamaan loppuun saakka, on katsottava kokonaisuutta laajemmasta perspektiivistä. Suljettu kupla murenee voimalla ja uusiin mahdollisuuksiin pitää tarttua, muuten voi käydä niin, että tulee joku uusi toimija, joka ostaa kilpailukyvyn menettäneet kotimaiset energiayhtiöt halvalla pois, hän varoittaa.

”Olemme tuomassa tietoa vaihtoehdoista”

Wärtsilän julkaisi viime syksynä Puhallus-kirjan, jonka mukaan tuulivoima yhdessä riittävän joustavan säätökapasiteetin kanssa on kilpailukykyisempi vaihtoehto kuin uusi ydinvoima.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi kirjaa tuoreeltaan. Hänen mielestään ongelma on, että Wärtsilästä tulee nyt suoria viestejä siitä, että poliittisten päättäjien pitäisi olla aktiivisia tietyn teknologian puolesta.

– Ei pidä huutaa valtiota apuun edistämään omaa tekniikkaa, Leskelä totesi Tekniikka & Talous -lehdessä.

Wärtsilä myy kaasumoottoreita, joita kunnallinen sähköyhtiö voisi käyttää silloin, kun tuulivoimaa ei ole saatavilla.

Rautkivi kiisti omassa mielipidekirjoituksessaan Leskelän näkemyksen.

– Wärtsilä ei ole ohjeistamassa Suomea energiapolitiikasta, vaan olemme tuomassa tietoa suomalaisille energiatoimijoille niistä vaihtoehdoista, joilla olemme auttaneet asiakkaitamme meneillään olevassa energiamurroksessa, hän huomautti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt