Puupinoja hakkuualueella Vihdissä 2018. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Puukaupoista tuloja lähes 2,7 miljardia euroa

Tuloja lisäsivät viime vuonna ennätyssuuret hakkuut ja kantohintojen nousu.

Kantorahatulot nousivat Luonnonvarakeskuksen mukaan viime vuonna 2,66 miljardiin euroon. Edellisvuodesta tulot nousivat reaalisesti 12 prosenttia ja olivat lähes neljäsosan suuremmat kuin viiden edeltäneen vuoden keskiarvo.

– Tulot nousivat nyt neljättä vuotta peräkkäin ja lähenivät jo huippuvuoden 2007 tuloja. Euroissa mentiin jo ohi, mutta kun rahanarvomuutos otetaan huomioon, jäätiin vielä 14 prosenttia huippuvuodesta, kertoo Luken tutkija Esa Uotila tiedotteessa.

Tuloja lisäsivät Luken mukaan ennätyssuuret hakkuut ja kantohintojen nousu. Tukkipuun hakkuut lisääntyivät edellisvuodesta noin 10 prosenttia ja kuitupuun noin 13 prosenttia. Havutukkipuun kantohinnat nousivat edellisvuodesta reaalisesti yli viisi prosenttia ja kuitupuun hinnoissa nousua oli noin viisi prosenttia.

Yksityismetsänomistajat ja yhteisöt saivat tuloista 86 prosenttia eli 2,32 miljardia euroa. Yksityismetsänomistajien osuus tästä oli puuston tilavuuden perusteella arvioituna yli 90 prosenttia. Metsäteollisuudelle ja valtiolle tuloja kertyi yhteensä 0,33 miljardia euroa.

Kantorahatuloista 70 prosenttia tuli tukkipuusta. Puulajeista tärkein oli kuusi 46 prosentin osuudella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt