Putinin vastaus Panama-vuotoon: Sergei on ostanut rahoillaan soittimia

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Panaman papereiden paljastukset ovat Yhdysvaltojen juoni.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt jyrkästi väitteet siitä, että hänen hyvä ystävänsä sellisti Sergei Roldugin olisi käyttänyt monimutkaisia veroparatiisijärjestelyjä siirrelläkseen liki 2 miljardin euron edestä varoja pois Venäjältä. Rolduginin ja Putinin historia ulottuu 1970-luvulle asti. Sellisti on Putinin tyttären Marinan kummi.

Rahansiirrot käyvät ilmi Panaman papereiksi ristitystä massiivisesta tietovuodosta, joka käsittää kaikkiaan yli 11 miljoonaa asiakirjaa veroparatiisijärjestelyjä tehneestä panamalaisesta Mossack Fonseca -lakifirmasta.

Financial Timesin mukaan Rolduginin nimissä on järjestelty veroparatiiseihin miljardeja niin vakuudettomien lainojen, ”lahjoitusten” kuin kyseenalaisten osakekauppojen kautta. Asiakirjoista löytyy myös muita Putinin lähipiiriin kuuluvia venäläisvaikuttajia kuten esimerkiksi Suomessa Jokerit-omistajinakin tunnetut Arkadi ja Boris Rotenberg. Verkkouutiset kertoo heihin liittyvistä paljastuksista tässä.

Itse presidentin nimi ei nouse esiin asiakirjoissa. Iso osa hänen lähipiiriläisiinsä liitetyistä varoista on kuitenkin peräisin kaupoista ja lainajärjestelyistä, jotka olisivat käytännössä mahdottomia ilman Venäjän johtajan suojelusta.

Vladimir Putin on kiistänyt jyrkästi paljastukset Rolduginista.

”Olen ylpeä Sergei Pavlovitsin kaltaisista ihmisistä. Hän on käyttänyt liki kaikki ansaitsemansa rahat soittimiin ulkomailla ja tuonut niitä Venäjälle”, Putin kommentoi toimittajille Financial Timesin mukaan.

Putinin mukaan Rolduginin tulot rajoittuvat hänen 3,2 prosentin omistukseensa Venäjän eliitin pankkina pidetyssä Bank Rossijassa. Pankki ja sen pääjohtaja ja presidentin lähipiiriläinen Juri Kovaltshuk ovat länsimaiden pakotelistalla.

”Herra Roldugin tienaa jonkin verran rahaa sieltä täältä, mutta kyse ei ole miljardeista dollareista. Tämä on silkkaa puppua. Ei siis mitään sinne päinkään”, Putin totesi.

Jo 3,2 prosentin omistus Bank Rossijassa on arvoltaan noin 250 miljoonaa euroa. Lisäksi Panaman papereista ilmenee, että sellisti omistaa myös esimerkiksi 12,5 prosenttia Venäjän suurimmasta televisiomainontayhtiö Video Internationalista. Brittilehti Guardianin mukaan yhtiön vuotuinen liikevoitto on liki miljardin euron luokkaa. Sen omistajat on pyritty ennen tätä salaamaan visusti.

Vladimir Putin väittää paljastuksien olevan Yhdysvaltojen juoni, jonka tarkoitus on heikentää Venäjän yhtenäisyyttä.

”He kävivät ne veroparatiisiyhtiöt läpi. Teidän nöyrin palvelijanne ei ole siellä. Mitään sanottavaa ei ole, mutta heillä on tehtävä”, hän sanoi, viitaten paljastusten tutkimisesta osaksi vastanneeseen tutkivan journalismin ICIJ-yhteistyöorganisaatioon.

Vladimir Putinin mukaan Wikileaks on osoittanut, että ”Yhdysvaltojen viranomaiset ja virastot ovat tämän takana”. Hän tarkoitti ilmeisesti tietovuotosivuston Panaman paljastusten jälkeen julkaisemia kriittisiä tviittejä. Paljastuksia luonnehdittiin eräässä tviittissä Yhdysvaltojen rahoittamaksi hyökkäykseksi Putinia vastaan.

Myöhemmin tietovuotosivusto kuitenkin tviittasi sen olevan palturia, että paljastukset olisivat juoni Venäjää vastaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt