X
SULJE MAINOS

Putinin väitetään päättäneen Ukrainan sodasta ja Krimistä jo ennen Maidanin vallankumousta

Venäläinen Novaja Gazeta aikoo julkaista raportin, joka todistaa Venäjän suunnitelleen hyökkäyksen Ukrainaan jo ennen Maidanin vallankumousta.

Novaja Gazetan päätoimittaja Dmitri Muratov kertoi asiasta moskovalaisen radiokanavan haastattelussa lauantaina.

Hänen mukaansa lehti on saanut haltuunsa Venäjän hallinnon virallisen strategiasuunnitelman, jossa muun muassa kaavaillaan Ukrainan pilkkomista autonomisiin osiin sekä Itä-Ukrainan liittämistä Venäjään.

Muratovin mukaan viime vuoden helmikuussa valmistuneessa asiakirjassa todetaan, että Venäjän toimien ”pääpainon tulisi kohdistua Krimille ja Harkovan alueelle ja niiden tulisi tähdätä itäisten alueiden annektointiin”.

Siinä puhutaan myös propagandakampanjasta Venäjän toimien oikeuttamiseksi.

Helmikuun lopussa vallasta syöstyä Ukrainan entistä presidenttiä Viktor Janukovitšia luonnehditaan suunnitelmassa moraalittomaksi ja heikkotahtoiseksi johtajaksi, jonka valta voi romahtaa koska tahansa.

Muratovin mukaan asiakirja on ristiriidassa Kremlin virallisten väitteiden kanssa.

Esimerkiksi Krimin annektointia on perusteltu julkisuudessa reaktiona alueen pääosin venäjänkielisten asukkaiden huoliin siitä, millaiseksi heidän asemansa muuttuisi vallan vaihduttua Kiovassa.

Mikäli asiakirja on aito, vaikuttaisi se myös todistavan, että Itä-Ukrainan separatistikapina kuului Venäjän suunnitelmiin jo ennen kuin Janukovitš syöstiin vallasta.

Muratov totesi haastattelussaan, ettei voi todistaa aukottomasti, kuka asiakirjan on laatinut.

Hän piti kuitenkin hyvinkin mahdollisena, että sen takana on muun muassa venäläisoligarkki Konstantin Malofejev, jonka uskotaan rahoittaneen Itä-Ukrainan separatisteja.

Muratovin mukaan Malofejevin avustajat välittivät asiakirjan presidentti Vladimir Putinille, joka hyväksyi suunnitelman.

Novaja Gazeta julkaisee suunnitelman yksityiskohdat tällä viikolla.

Asiasta uutisoi McClatchyDC.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt