Putinin salainen sopimus julki: Näillä ehdoilla Venäjä sotii Syyriassa

Venäjä on julkistanut Syyrian hallituksen kanssa sotilaallisesta väliintulosta tekemänsä sopimuksen.

Venäjän johto on tehnyt tarkan kirjallisen sopimuksen Syyrian sotilasoperaatioistaan maan presidentin Bashar al-Assadin hallinnon kanssa.

Washington Post on julkaissut sopimuksen kokonaisuudessaan tässä. Sopimus löytyy Venäjän hallituksen sivuilta.

Sopimuksessa valtiot sopivat muun muassa siitä, että kumpi tahansa osapuoli voi keskeyttää sotilasoperaation vuoden varoitusajalla. Sopimus on kuitenkin voimassa toistaiseksi, eikä sen päättymistä ole määritelty.

Lisäksi venäläiset sotilaat ja asekuljetukset saavat liikkua vapaasti Syyrian rajojen yli ilman, että maan viranomaisilla on oikeutta tarkastaa niitä. Syyrialaisilta kielletään myös pääsy Venäjän tukikohtiin.

Sopimuksessa teroitetaan myös, ettei Venäjä ole millään tavalla vastuussa mahdollisista vahingoista, joita sen sotilasoperaatiosta seuraa. Syyria sitoutuu sopimuksessa myös siihen, ettei se nosta kanteita tai esitä muita vaatimuksia Venäjälle tai sen Syyrian joukoille sotatoimiin liittyen.

Asiakirjassa käydään ehtojen lisäksi läpi Venäjän Syyrian ilmajoukkojen rakennetta ja sijoittelupaikkoja. Sopimuksen mukaan Syyriassa operoivat venäläissotilaat sitoutuvat noudattamaan Syyrian ”lakeja, tapoja ja perinteitä”.

Mahdollisien kiistakysymysten osalta todetaan ainoastaan, että ne ratkaistaan ”neuvotellen”.

Sopimus on allekirjoitettu elokuun 26. päivänä. Presidentti Vladimir Putinin Venäjä kiisti vielä tuolloin julkisuudessa Venäjän valmistelevan sotilaallista väliintuloa Syyriassa. Joukkojen siirtoja ja tukikohtien rakentamista puolusteltiin rutiinitoimenpiteinä.

Kommentit