Putinin Nato-kommentti Niinistölle puhuttaa: ”Ehdottomasti oli uhkaus”

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kommentti Suomen liittoutumattomuudesta puhuttaa asiantuntijoita.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi tiistaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa. Putin otti tapaamisen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa kantaa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

”Paras takuu Suomen turvallisuudesta on Suomen neutraalisuus”, Putin totesi.

Lausahdus oli vastaus venäläismedian kysymykseen Naton ja Venäjän varustelukilvasta ja Itämeren kiihtyneestä sotilastoiminnasta. Kysymys ei siis suoraan koskenut Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta Putin päätti silti ottaa asian esiin.

Putin totesi myös, että Venäjän olisi reagoitava heti, jos jostakin sen ”rajanaapurista tulisi uhka”.

Putinin kommentti on puhuttanut asiantuntijoita. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak pohti Putinin kommentin taustoja twitterissä.

”Kun Putin sanoo sot liittoutumattomuuden olevan paras tae Suomen turvallisuudelle tarkoittaa että Kremlissä ollaan vähän huolissaan. #turpo”, Pasternak kirjoittaa.

Hän toteaa toisessa tviitissään myös, että kyseessä ”oli ehdottomasti uhkaus”.

MTV:n Huomenta Suomessa keskiviikkona aamulla vieraillut Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith puolestaan katsoi, että Putinin kommentissa oli kyse Venäjän tavoitteesta suitsia Suomen Nato-keskustelua.

”Se tapa, millä venäläiset oman näkemyksensä tuovat esille, antaa aiheen miettiä Venäjän pyrkimyksiä vaikuttaa Suomeen. Vaikutuksia Suomen Nato-kannatuslukuihin. Taktiikka ei paras. Ajatus taustalla, että pelotepolitiikka toimisi pitkällä aikavälillä”, Smith totesi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt