Putinin lähipiiriläisen mystinen kuolema USA:ssa – ”aikoiko hän vasikoida?”

Venäläisen mediavaikuttaja Mihail Lesinin kuolinsyy ei ole selvinnyt.

57-vuotias Mihail Lesin löydettiin viime vuoden marraskuun alussa kuolleena sviitistään Washingtonin Dupont Circle hotellista.

Presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriin kuuluneen ja viestintäministerinä 1999–2004 ja Putinin neuvonantajana 2004–2009 toimineen Lesinin kerrottiin ensin kuolleen sydänkohtaukseen. Tieto on peräisin Venäjän mediasta ja sen lähteenä on ollut ”nimetön perheenjäsen”.

Lesin oli avainasemassa Venäjän valtamedioiden siirtämisessä hallituksen tiukkaan kontrolliin. Hän on myös yksi nykyisin RT-nimellä tunnetun Russia Today -median perustajista.

Washingtonin ABC News paljastaa, ettei venäläisvaikuttajan kuolinsyy ole kuitenkaan vieläkään selvinnyt. ABC:n mukaan kuolinsyytutkijoilla on vaikeuksia selvittää, mikä miehen tappoi.

Daily Beast valottaa tässä jutussaan Lesinin taustoja. Verkkolehden mukaan tapauksen kiinnostavin puoli ei ole mystinen kuolinsyy vaan se, mitä mies ylipäätänsä teki Washingtonissa.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n uskotaan tutkineen Lesiniä kytköksistä rahanpesuun ja korruptiolakien rikkomiseen. Putinin propagandistin epäiltiin häivyttäneen liki 30 miljoonan dollarin edestä laittomia varoja Kaliforniasta hankkimiinsa luksuskiinteistöihin. Virallisesti Lesin nautti vain virkamiehen palkkaa. FBI on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Daily Beastin mukaan moni seikka viittaa siihen, että Lesin saattoi olla Washingtonissa ”vasikoimassa”. Hänen valitsemansa hotelli ei ole tasoltaan sellainen, mihin kymmenien miljoonien dollarien kiinteistöjä ostava venäläispohatta tavallisesti majoittuisi. Sen hinnat sopivat kuitenkin valtion virastojen budjetteihin, siihen majoitetaan usein ulkomaisia virkamiehiä ja se sijaitsee verrattain lähellä sekä FBI:n että Yhdysvaltojen oikeusministeriön rakennuksia.

Mihail Lesinillä saattoi myös hyvinkin olla motiivi tehdä yhteistyötä Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa. Miehen nousujohteinen ura oli katkennut vuotta aiemmin, kun hän jätti yllättäen paikkansa Venäjän valtion omistaman ja johtaman Gazprom Median johdossa perhesyihin vedoten. Huhujen mukaan tapauksen taustalla oli kuitenkin Venäjän mediaeliitin valtataistelu, jonka Lesin hävisi.

Lesinin uskotaan myös olleen veloissa joillekin Venäjän vaikutusvaltaisimmista miehistä. Yksi heistä on Moscow Timesin nimettömien lähteiden mukaan toinen Putinin lähipiiriläinen ja tukija, Bank Rossijan pääomistaja Juri Kovaltshuk.

Putinin entisenä avustajana ja presidentin sisäpiiriläisenä Lesinillä olisi myös varmasti ollut tietoja, jotka kiinnostivat Yhdysvaltojen viranomaisia.

Verkko Lesinin ympärillä kiristyi viimeisen parin vuoden aikana Venäjän lisäksi myös Yhdysvalloissa. Ihmisoikeusjärjestöt olivat vaatineet Lesinin asettamista niin kutsutulle Magnitski-pakotelistalle. Sille kootaan venäläisiä henkilöitä, joiden katsotaan syyllistyneen ihmisoikeusloukkauksiin.

Listalle joutuneilta voidaan evätä Yhdysvaltojen viisumi ja heidän varansa maassa voidaan takavarikoida. Lesinin kohdalla tämä olisi tarkoittanut omaisuuksien arvoisten Kalifornian kartanoiden menettämistä.

Myös Lesinin perhe-elämä viittaa siihen, että hän halusi välttää hankaluudet Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa. Hänen tyttärensä ja poikansa elävät Kaliforniassa.

Lesinin poika Anton on lisäksi noussut nopeasti Hollywood-tuottajien kärkikastiin. Anton Lessine -nimeä käyttävä mies on tuottanut parin viime vuoden aikana muun muassa Arnold Schwarzeneggerin ja Brad Pittin tähdittämiä toimintaelokuvia.

Verkkouutiset kertoi jo vuonna 2014, kuinka Yhdysvalloissa ihmeteltiin Kremlin entisen mediajohtajan perheen nopeaa ja yllättävää uutta elämää Hollywoodissa.

”Seinät kaatuivat Lesinin päälle niin Washingtonissa kuin Moskovassakin. Ehkä Lesinin matka Dupont Circle -hotelliin oli hänen ensiaskelensa kohti uutta elämää. Jos hänestä kuitenkin oli tullut Putinin ja hänen kumppaniensa vihollinen, kenties edes FBI ei kyennyt pelastamaan häntä”, Daily Beast kirjoittaa.

Kommentit