Putin videolla vuonna 2008: Krim kuuluu Ukrainalle

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mielipide Krimistä on muuttunut merkittävästi muutamassa vuodessa.

ARD haastatteli Vladimir Putinia vuonna 2008 Georgian sodan aikaan. Tuolloin venäläiset joukot tukivat Etelä-Ossetian ja Abhasian venäläismielisiä separatisteja lyhyessä konfliktissa Georgiaa vastaan. Venäjä mielsi operaation rauhanturvatehtäväksi.

ARD:n haastattelussa (alla) Putinilta kysyttiin, mitä mieltä hän on Ranskan silloisen ulkoministerin Bernard Kouchnerin lausunnoista. Kouchner oli todennut olevansa huolissaan siitä, että Ukrainassa voisi syttyä samankaltainen konflikti kuin Georgiassa. Kouchner oli viitannut eritoten Krimiin ja Sevastopolin kaupunkiin.

– Onko Krim Venäjän seuraava kohde, toimittaja kysyy Putinilta.

– Sanotte ”seuraava kohde”. Meillä ei ole kohdetta tämänhetkisessä konfliktissa. Tämän vuoksi seuraavasta kohteesta puhuminen on harhaanjohtavaa, Putin vastaa.

– Suljetteko tämän vaihtoehdon siis pois, toimittaja jatkaa.

Putin keskeyttää hänet ja toteaa, että antaa tyydyttävän vastauksen, mikäli toimittaja vain sen sallii.

– Krim ei ole kiistanalainen alue. Etelä-Ossetiaan ja Georgiaan verrattuna siellä ei ole etnistä konfliktia, hän toteaa.

Putin jatkaa todeten, että Venäjä on tunnustanut Ukrainan nykyiset rajat jo kauan sitten ja että ”kaikki neuvottelut rajoista on periaatteessa käyty jo loppuun”. Venäjän ”kohteista” puhuminen on hänen mukaansa pelkkää provokaatiota.

Putinin mukaan Krimillä on meneillään monimutkaisia asioita, jotka ”liittyvät Krimin tataareihin, ukrainalaisiin, venäläisiin ja slovakialaisiin”.

– Tämä on Ukrainan oma sisäinen ongelma, Putin toteaa.

Putinin puheet ovat varsin kaukana maan johdon nykyisestä retoriikasta. Krim on esitetty Venäjällä jo pitkään sen historiallisena osana ja alueen miehitystä on perusteltu etnisten venäläisten uhatulla asemalla.

Sunnuntaina Venäjällä esitetyssä Krim-operaatiosta kertovassa dokumenttielokuvassa Putin muun muassa puhuu Krimin venäläisväestön pelastamisesta ja siitä, kuinka hän olisi ollut tarvittaessa valmis määräämään ydinasejoukot valmiustilaan niemimaan takia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt