”Putin provosoi pian uuden kriisin, ehkä Baltiassa” – entinen YK-lähettiläs varoittaa

USA.n entisen YK-suurlähettilään mukaan Vladimir Putin tulee vielä testaamaan USA:n nykyhallinnon reaktioita.

John Bolton toimi presidentti George W. Bushin aikana USA:n YK-suurlähettiläänä ja on merkittävä vaikuttaja maan konservatiivipiireissä.

Bolton sähköisti torstaina Washington D.C.:ssa alkaneen konservatiivien jättimäisen CPAC-konferenssin. Republikaanien kaikki presidenttiehdokkuuden tavoittelijat puhuvat konferenssissa tulevina päivinä.

– Parasta on, että kun kokoonnumme täällä ensi vuonna, ei Barack Obama tule olemaan USA:n presidentti, John Bolton aloitti yleisöä innostaen.

– Siinä sitten suurin piirtein olivatkin hyvät uutiset. Nimittäin, jos emme toimi järkevästi, Hillary Clinton on seuraava presidentti, hän viittasi republikaanien ehdokastilanteeseen.

Bolton piti pitkän ulkopoliittisen katsauksen käsitellen muun muassa Kiinan, Pohjois-Korean ja Iranin toimia. Hänen mukaansa Barack Obama on antanut maailman tulla joka päivä vaarallisemmaksi ja kaoottisemmaksi paikaksi.

– USA:n 1945 luomaa liittolaisten järjestelmää uhkaa romahdus välinpitämättömyytemme vuoksi. YK ei tule tarjoamaan tasapainoa, Euroopan unioni ei tule tarjoamaan tasapainoa eikä mikään muu maa tule tarjoamaan tasapainoa, Bolton sanoi.

Venäjä on ex-suurlähettilään mukaan paradigmaesimerkki Hillary Clintonin epäonnistuneesta politiikasta. Bolton totesi kuivasti ja ironisesti, että ”se reset-politiikka toimi todella hyvin, vai mitä”.

– Luovuimme ohjuspuolustuksen eduistamme Puolassa ja Tsekin tasavallassa. Olemme nähneet Obaman aikana lähes täyden romahduksen ohjuspuolustuksessa.

Putin näkee heikkouden

John Bolton totesi USA:n katsoneen vierestä, kun Venäjä valloitti Krimin sotilaallisella voimalla.

– Nyt näemme Euroopan itsensä kuohuvan Britannian mahdollisesti lähtiessä EU:sta ja pakolaisten tulvivan rajoille vaarantaen läntisen Euroopan maita. Näemme taloudellisen kuohunnan. Mikä on Hillaryn asenne EU:ta kohtaan? Hänen mielestään se on paras kuviteltavissa oleva asia ja tulevaisuuden tie.

Ex-suurlähettilään mielestä ”Eurooppa tänään on vähemmän kuin osiensa summa, ja se on vahingollista USA:lle”.

Vladimir Putin näkee tämän, hän näkee tämän heikkouden. Hän on käyttänyt sitä Krimillä ja Ukrainassa. Ennustan että lähes varmuudella seuraavan kymmenen kuukauden aikana hän provosoi kriisin jälleen.

– Ehkä yhdessä Baltian maista, nähdäkseen mikä tulee olemaan Obaman, (John) Kerryn ja Clintonin reaktio, Bolton ennusti.

John Boltonin mukaan Hillary Clinton on uhka kansalliselle turvallisuudelle, josta kertoo myös hänen ylenkatseensa sähköpostiskandaalia kohtaan.

– Jos hän ei väitä suojella sähköpostejaan, miten voimme olettaa että hän suojelee meitä?

”Pelkuri”

John Boltonin mielestä ex-ulkoministeri Hillary Clinton osoitti ”pelkuruutta” Libyan Benghazin skandaalimaisen hyökkäyksen hoitamisessa 2012. Hyökkäyksessä kuoli neljä amerikkalaista, joukossa suurlähettiläs.

Bolton totesi Clintonin menneen asiasta kuultuaan kotiinsa. Myöhemmin puhuttiin Youtube-videosta, eikä Clinton vastannut kysymyksiin.

– Tämä ei ole sitä mitä ylipäälliköltä tarvitaan.

– Jos tekisin kymmenesosan siitä mitä hän teki, olisin jo vankilassa, ex-suurlähettiläs sanoi.

JUHA-PEKKA TIKKA, Washington D.C., USA

Kommentit