Putin ja Obama puhuivat pitkään – Näin Putin kuvaa tapaamista

Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit keskustelivat puolitoista tuntia New Yorkissa.

YK:n yleiskokoukseen osallistuneet Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat New Yorkissa kahden kesken maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.

Kyseessä oli miesten ensimmäinen tapaaminen kahteen vuoteen ja agendalla olivat maailmaa puhuttavat kriisit Ukrainassa ja Syyriassa.

Presidentit tekivät tapaamisen lähtöasetelmat selviksi jo ennen neuvotteluja yleiskokouksessa pitämissään puheissa.

Omassa puheessaan Putin korosti Syyrian presidentti Bashar al-Assadin olennaista roolia terrorismin vastaisessa sodassa ja teki selväksi, että Venäjä toivoo hänen hallintonsa pysyvän vallankahvassa Syyriassa.

Barack Obama taas totesi, ettei Syyriassa voi olla rauhaa, mikäli al-Assadista ei päästä eroon.

Puolet Ukrainaa, puolet Syyriaa

Tapaamisen jälkeen amerikkalaisvirkailijat kertoivat presidenttien käsitelleen puolet ajastaan Ukrainaa ja puolet Syyriaa. Keskusteluja kuvattiin BBC:n mukaan asiallisiksi ja vuorovaikutteisiksi.

Syyrian tilanteen ja mahdollisen rauhanprosessin osalta amerikkalaiset totesivat sen, mikä jo tiedettiin.

”Meillä on erimielisyyttä siitä, mikä tämän prosessin lopputulos olisi. Etenkin herra al-Assadin osalta.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin tuli kenties hieman yllättäen itse median eteen kommentoimaan tapaamistaan Obaman kanssa.

“Valitettavasti Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet ovat melko huonolla tolalla. Tämä on sanomattakin selvää”, Putin vastasi, kun häneltä kysyttiin tapaamisen tunnelmista ja maiden välisistä suhteista.

Presidentti korosti, etteivät huonot välit johdu Venäjästä vaan Yhdysvalloista.

”Onko tilanne hyvä vai huono? Mielestäni se on huono – sekä kahdenvälisten että kansainvälisten asioiden osalta. Tämä on Yhdysvaltojen tekemä valinta”, Putin totesi.

Hänen mukaansa Venäjä on aina valmis palaamaan entisiin suhteisiin.

Itse tapaamista Obaman kanssa Putin kuvasi miellyttäväksi ja vilpittömäksi. Hänen mukaansa joissakin asioissa löytyi yhteneviä kantoja ja joissakin erimielisyyksiä.

“Mitä tulee Yhdysvaltojen mahdolliseen entistä aktiivisempaan osallistumiseen Ukrainan konfliktin ratkaisemisessa, osallistuu se jo varsin aktiivisesti – vaikkei se toimikaan etualalla kuten Venäjä, Ranska ja Saksa”, Putin totesi.

Presidentin kommentin voi ymmärtää monella tapaa. Sunnuntaina Putin syytti CBS:n 60 minutes -ohjelman haastattelussa Yhdysvaltoja suoraan Ukrainan sisällissodan aloittaneen vallankumouksen laukaisemisesta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt