Jussi Niinistö. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Puolustusministeri vastaa Li Anderssonille: Suomi hankki parhaat mahdolliset aseet

Jussi Niinistön mukaan perusteita rajoittaa kauppaa Israelin kanssa ei ole.

– Näen asian niin, että puolustusministerin velvollisuus on tehdä kaikkensa sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen oman vahvan puolustuksen eteen. Koirat haukkuvat, mutta karavaani kulkee, Jussi Niinistö (sin.) sanoo Verkkouutisille.

Hän vastaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin ja kansanedustaja Paavo Arhinmäen arvosteluun. Vasemmistoedustajat kritisoivat perjantaina kovin sanoin puolustusministeriön päätöstä hankkia merivoimille uusia ohjuksia Israelista.

– Suomi jatkaa asekauppaa ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneen ja kansainvälistä oikeutta rikkovan Israelin kanssa, Li Andersson tviittasi.

Paavo Arhinmäki taas kutsui kauppoja ”moraalittomiksi ja vastenmielisiksi”.

Jussi Niinistön mukaan Israel Aerospace Industriesin Gabriel-ohjusjärjestelmätarjous oli suorituskyvyltään, hinnaltaan sekä tarjotulta huollon ja elinkaarituen ratkaisultaan paras.

– Hankinnalla taataan se, että Suomen Merivoimilla on käytössään paras mahdollinen asejärjestelmä, hän toteaa.

Niinistö muistuttaa, että ministeriö noudattaa hankinnoissaan EU:n ja YK:n tasolla tehtyjä linjauksia. Israelia kohtaan ei ole voimassa pakotteita, jotka rajoittaisivat hankintojen tekemistä. Kauppaa on myös Niinistön mukaan harkittu valmisteluvaiheessa ja valtioneuvoston kanslian ja ulkoministeriön kanssa on keskusteltu ennen hankintapäätöksen tekemistä.

– Perusteita rajoittaa kauppaa Israelin kanssa ei ole. Jos kauppaa haluttaisiin rajoittaa, vaatisi se ulko- ja turvallisuuspoliittista päätöstä, jonka mukaan Israelin kanssa ei haluta käydä tämän tyyppistä kauppaa, Niinistö toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt