Puolustusministeri Niinistö: Ruotsi on Suomen tärkeimpiä puolustusyhteistyökumppaneita

Puolustusministeri kannattaa puolustusyhteistyön syventämistä Ruotsin kanssa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kannattaa Suomen ja Ruotsin pääministereiden esittämää puolustusyhteistyön syventämistä maiden välillä.

– Pääministerien kirjoitukseen on helppo yhtyä. Ruotsi on Yhdysvaltain ohella tärkein kahdenvälinen yhteistyökumppanimme puolustuksen alalla. Olemme molemmat sotilaallisesti liittoutumattomia maita, Niinistö toteaa blogissaan.

Niinistön mukaan puolustusyhteistyö ”ei ole säästökeino, mutta se on tarpeellista, sillä sotilaallisten suorituskykyjen kehittäminen ja ylläpitäminen on jatkossa kaikille maille yhä vaikeampaa”.

– Esimerkkeinä Ruotsin kanssa tulevaisuudessa tehtävän yhteistyön mahdollisuuksista mainittakoon ilmavoimien vaihtoehtoiset laskeutumistukikohdat ja laivastotukikohtien infrastruktuurin yhteiskäyttö. On myös mahdollista, että meillä on jatkossa yhteisiä yksiköitä eri puolustushaaroissa, Niinistö sanoo.

Niinistö myös toteaa, että Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien yhteisen arvion mukaan yhteistyön ulottaminen myös kriisi- ja konfliktitilanteisiin lisäisi huomattavasti yhteistyön operatiivista arvoa. Samalla luotaisiin hänen mukaansa paremmat edellytykset yhteistyön taloudelliselle tehokkuudelle.

– On selvää, että meillä ei tulisi olla lainsäädännöllisiä esteitä niissä tilanteissa, joissa on tarve harkita Suomen resurssien käyttämistä avun antamiseen Ruotsille ja vastaavasti tarve harkita avun vastaanottamista Suomeen. Maailma pyörii vinhaa vauhtia ja tilanteita voi olla vaikea ennakoida, joten avuntarve voi syntyä hyvinkin nopeasti, Niinistö sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt