Puolustusministeri Jussi Niinistö rauhoittelee: Venäjä ei uhkaa meitä sotilaallisesti

Pohjois-Itämerellä lisääntynyt sotilaallinen aktiviteetti kuitenkin antaa syytä huoleen, sillä sen myötä riskit onnettomuuksille ja tahattomille eskalaatioille ovat ministerin mukaan kasvaneet.

Puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoittaa Iltalehden blogissa, että suomalaisten ei ole syytä pelätä Venäjän uhkaa.

Jussi Niinistö viittaa Iltalehden uutiseen venäläiskenraali Andrei Kartalopovin puolustuskonferenssissa näyttämästä karttakuvasta, jossa osa Suomen Lapista oli määritelty Venäjän kannalta ”vaaralliseksi alueeksi”.

Jutun mukaan Venäjä tulkitsee alueen vaaralliseksi, koska se epäilee, että Yhdysvallat voisi käyttää kenttiä uhatakseen Murmanskin aluetta.

Jussi Niinistö toteaa karttakuvan osoittavan Murmanskin tärkeyttä Venäjälle mutta ei sellaista syytä, jonka takia Suomen olisi syytä olla huolissaan.

”Suomen suunnitelmissa ei ole uhata Murmanskia tai antaa omia tukikohtiaan muiden käyttöön. Uskon, että tämä tiedostetaan myös Venäjällä. Siinä, että tällainen kuva ylipäätään on esitetty, on mielestäni enemmän kyse retoriikasta ja strategisesta viestinnästä kuin konkreettisesta suunnittelusta”, puolustusministeri kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”etenkin Krimin valtauksen jälkeen Venäjä on alkanut pelottaa monia suomalaisia, ja pelolla myydään iltapäivälehtiä”.

”Suomalainen voi kuitenkin nukkua yönsä hyvin. Tosiasia on, ettei Venäjä parhaillaan uhkaa Suomea sotilaallisesti”.

Suomen puolustus on hänen mukaansa ”kohtuullisessa kunnossa ja maittemme väliset suhteet ovat pysyneet asiallisina siitäkin huolimatta, että olemme tuominneet Venäjän toimet Krimillä ja olemme mukana Venäjän vastaisissa EU-pakotteissa”.

Pohjois-Itämerellä lisääntynyt sotilaallinen aktiviteetti kuitenkin antaa hänen mukaansa syytä huoleen, sillä sen myötä riskit onnettomuuksille ja tahattomille eskalaatioille ovat kasvaneet.

”Tähän liittyvät myös niin sanotut pimeät eli ilman transponderia ja lentosuunnitelmia suoritetut lennot, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa myös siviililentoliikenteelle”.

Suomen puolustus pohjoisessakin nojaa Niinistön mukaan siihen, että koko maamme uskottavasta puolustuksesta huolehditaan.

”Tähän pyritään muun muassa valmisteilla olevilla strategisilla hankkeilla, joilla 2020-luvulla korvataan meri- ja ilmavoimien vanhenevaa kalustoa. Myös maavoimien suorituskykyä kehitetään määrätietoisesti”, Niinistö päättää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt