Verkkouutiset

Puoluesihteerit toivovat muutoksia gallup-uutisointiin

Pitäisikö mielipidemittaukset kertoa puolen prosentin tarkkuudella? Näin puoluetoimistoista vastattiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Osa puoluesihteereistä toivoo, että tiedotusvälineet muuttaisivat tapaa, jolla ne uutisoivat mielipidemittausten tuloksista.

Verkkouutiset kysyi yhdeksän eduskuntapuolueen puoluesihteeriltä, tulisiko gallup-kyselyiden tulokset julkaista jatkossa puolen prosenttiyksikön tarkkuudella eikä enää prosenttiyksikön kymmenesosan tarkkuudella. Tätä ehdotti runsas viikko sitten emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

Kyselyyn vastasi kuusi puoluesihteeriä. Kaksi piti ajatusta hyvänä ja yksi toivoi muunlaisia muutoksia kuin Paloheimon ehdottama. Kolme ei kannattanut muutosta. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat katsoivat kuitenkin, että nykykäytäntö sisältää ongelmia.

RKP:n Fredrik Guseff ja vasemmistoliiton Joonas Leppänen kannattavat Paloheimon ehdotusta.

– Mielenkiintoinen idea, jota kannattaa miettiä, sanoo Guseff.

– Tämä olisi erittäin hyvä tapa koska tämä vähentäisi esim. virhemarginaalikäsitteen selittämisen tarvetta ja ehkä tekisi tuloksista helpommin ymmärrettäviä, sanoo Leppänen

Kokoomuksen Janne Pesonen toteaa, että virhemarginaalit ilmoitetaan nykyään tarkasti, joten systeemiä ei ole tarpeen muuttaa.

– Sen sijaan erilaisista tutkimustuloksiin perustuvista ennusteista ja niiden julkaisemisesta vastuullinen media voisi mielestäni aivan hyvin luopua. Ne kun ei kerro sen hetkisestä kannatuksesta, vaan ovat ihan puhtaasti spekulaatioita, Pesonen sanoo.

Hän ei erittele vastaustaan tarkemmin, mutta viitannee presidentinvaalien alla Accuscore-yhtiön laatimiin ennusteisiin vaalien tuloksesta.

Jouni Ovaska (kesk.) sanoo, että gallupien ongelmat eivät liity mittaustarkkuuteen, vaan kyselyjen vääriin tulkintoihin. Ongelmat eivät siten korjaannu pyöristämällä mittaustuloksia.

– On kuitenkin hyvä että Paloheimon esityskin keskustellaan läpi. En kuitenkaan usko, tällä tavoin välittyisi kansalaisille juurikaan sen parempi kuva kyselyistä ja niiden tuloksista kuin kymmenyksen tarkkuudella esitettävistä tuloksista, Ovaska sanoo.

Perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo sanoo ymmärtävänsä Paloheimon kuvaaman ongelman. Hänen mielestään asia kuuluu kuitenkin kyselyn tilaajan ja sen laatijan harkintaan.

– Asiassa ei ole yhtä totuutta eikä siitä tarvita mielestämme yhteistä linjapäätöstä.

Kristillisten Asmo Maanselkä sanoo, ettei kaipaa muutosta. Hän huomauttaa, että pyöristykset aiheuttaisivat sen, että joissain tapauksissa 0,1 prosenttiyksikön muutokset näyttäisivät puolen prosentin muutoksilta.

– Se antaisi dramaattisemman kuvan muutoksesta kuin nykyisin.

Kaikkien puoluesihteerien mielestä tiedotusvälineiden gallup-uutisoinnissa on toivomisen varaa.

Kokoomuksen Pesonen antaa lehdistölle ”neutraalin” arvosanan.

– Joskus otsikkotasolle päätyy vähän ihmeellisiä asioita ja toimittajan näkökulmatyyppinen tulkinta pienistäkin muutoksista saattaa olla välillä aika erikoista.

Ovaskan mielestä lehdistö tekee ”ylitulkintoja”. Hänen mielestään pienetkin muutokset uutisoidaan suurina, vaikka ne mahtuisivat virhemarginaalin sisään.

– Liian suoraviivaisesti tulkitaan joskus myös kannatuksen muutokseen johtaneita syitä, esimerkiksi yksittäisten poliittisten päätösten tai tapahtumien vaikutuksia, vaikka näitä ei gallupeissa kysytä eikä näin ole niille faktapohjaa.

Vasemmistoliiton Leppänen sanoo, että tiedotusvälineet ovat ”aika huonosti” onnistuneet tekemään mittauksista kansantajuisia. Hänen mielestään niiden pitäisi tarkemmin kertoa, mitä tulokset todella merkitsevät.

Maanselkä puolestaan kehottaa, että jos mittaustulosten muutokset jäävät niin pieniksi, että ne mahtuvat virhemarginaaliin, niistä pitäisi kertoa lehdissäkin pienellä.

– Kukaan ei voi tietää pienistä muutoksista, mikä vaikuttaa mihinkin.

Slunga-Poutsalo arvelee, että gallupit suosivat niitä puolueita, joiden kannattajat ovat nuoria. Hän uskoo, että iäkkäämmät ihmiset vastaavat todennäköisemmin kuin nuoret, minkä vuoksi SDP ja keskustan hyötyvät kyselyistä.

– Gallupit vähättelevät puolueiden kannatusta joiden kannattajat ovat keskimääräistä nuorempia kuten vihreät ja perussuomalaiset.

SDP:n puoluesihteeri Anton Rönnholm ja sinisten Matti Torvinen eivät tiistai-iltaan mennessä olleet vastanneet Verkkouutisten kyselyyn. Vihreiden Kaisa Hernberg vastasi, että ei osallistu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)