Verkkouutiset

Puolueiden tunnuksia käytetty valeviestinnässä

Poliisissa pohditaan, voiko toiminta täyttää rikoksen tunnusmerkit.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntavaalien alla eri puolilla Suomea on jaeltu valevaalimainoksia, joiden logot muistuttavat erehdyttävästi puolueiden omia logoja. Häirinnän takana on uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen aktivisteja, jotka pyrkivät samalla levittämään ja mainostamaan omaa vaihtoehtoista sanomaansa. Toiminta kohdistuu kaikkiin puolueisiin.

— Juu, vastarintaliike on häirinnyt meitä Porissa, Turussa ja monilla muillakin paikkakunnilla. Tällaisia vaalimainoksia on jaettu tapahtumissa ja postilaatikoihinkin, sanoo perussuomalaisten ”työmies” Matti Putkonen.

Putkonen sanoo luottavansa siihen, että ihmiset ymmärtävät ja tunnistavat, että kyseessä ovat valemainokset. Poliisiin ei ole oltu yhteyksissä, ettei toiminta saisi lisää julkisuutta.

— On pistetty merkille, että tällaisia pyörii. Tietenkin ne ovat sellaisia, mitä ei toivoisi tai soisi näkevänsä. Sanan ja ilmaisun vapaus on näin vaalien alla erityisen tärkeä ja arvossaan, mutta ei se millään tavalla enää tämän vapauden piiriin mene, jos esiinnytään jonain toisena ja ikään kuin kerrotaan poliittista viestiä jonain toisena, sanoo kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen.

Kokoomuksessakaan asiasta ei ole lähdetty tekemään isoa numeroa:

— Olemme olleet sen verran realistisia, että kyseessä on kuitenkin marginaalinen ilmiö, johon ei poliisin vähäisiä resursseja tarvitse käyttää. Nämä ovat sen verran tökeröä mainontaa, että luotamme siihen, että ihmiset tunnistavat nämä joksikin muuksi kuin puolueiden viestinnäksi.

Niin Putkonen kuin Pesonenkin arvioivat, että kyseessä on näiden vaalien ilmiö.

— En muista aiemmin näin suorasukaista puolueiden tunnusten käyttöä valheellisen viestinnän levittämisessä, sanoo Pesonen.

Vastarintaliikkeen tunnukset kieltoon

Poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemen mukaan valevaalimainoksista ei ole tullut poliisille palautetta – ainakaan laajalti. Hän pohtii, voiko toiminta täyttää rikoksen tunnusmerkit:

— Oikeastaan ainut sellainen rangaistussäännös, joka koskee toisen nimen tai logon käyttämistä ja liittyy suojattuihin tavaramerkkeihin, on rikoslain 49 luvun toisessa pykälässä, mutta tämäkin rikos liittyy läheisesti elinkeinotoimintaan eikä pääsääntöisesti välttämättä tulisi kyseeseen.

Olennaista on myös, ovatko puolueet suojanneet nimiään tai logojaan tavaramerkeillä. Jos taas mainoksia kiinnitetään ehdokkaiden tai puolueiden vaalimainosten päälle ja samalla vahingoitetaan jo esillä olevaa mainosta, kyseeseen voi tulla lievä vahingonteko.

Jos mainoksia jakavat uusnatsijärjestö vastarintaliikkeen aktivistit, Korkeimman oikeuden eilinen päätös tuo asiaan vielä uuden näkökulman. Oikeus myönsi liikkeelle eilen valitusluvan Turun hovioikeiden päätöksestä koskien yhdistyksen lakkauttamista. Samassa yhteydessä oikeus määräsi sen väliaikaiseen toimintakieltoon.

Käytännössä tämä merkitsee, ettei yhdistys saa järjestää mielenosoituksia eikä sen tunnuksia tai lippuja saa julkisesti käyttää.

— Poliisihallituksessa selvitämme, onko tällainen toiminta yhdistyslaissa kiellettyä toimintaa ja miltä osin poliisi voi tarvittaessa tutkia asiaa, sanoo Ulkuniemi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)