Eduskuntavaaleihin on aikaa reilu viisi viikkoa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Puoluegallupin lopussa SDP notkahti ja kokoomus nousi

Ylen puoluekannatusmittauksen viimeinen viikko oli SDP:lle heikoin ja kokoomukselle vahvin.

Ylen torstaina julkaiseman puoluegallupin kärkipaikkaa pitävä SDP koki mittausjakson viimeisellä viikolla kannatusnotkahduksen. Kannatusmittaus toteutettiin 6.2.–5.3.2019. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne palasi sairauslomalta perjantaina 1.3.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan SDP:n kannatus tuli Rinteen paluun jälkeen alas pari prosenttiyksikköä.

− Korostan sitä, että tuona aikana on tehty vain 500 haastattelua. On siis epävarmaa ja varhaista sanoa, onko mitään käännettä tapahtunut SDP:n kannatuksessa ja mitkä sen syyt ovat, Tuomo Turja sanoo Verkkouutisille.

− Seuraavat viikot näyttävät, hän lisää.

Vastaavasti kokoomuksen kannatuskehityksessä mittausjakson viimeinen viikko oli vahvin. Tuomo Turjan mukaan liikehdintää SDP:stä kokoomukseen ei mittausjakson aikana ole tapahtunut.

− Kokoomuksella näkyy, että keskustelu hoitajamitoituksesta painaa, mutta viimeisin viikko mittausjaksolla oli kokoomuksen paras. Jos kokoomus saa puhallettua poikki tämän keskustelun ja siirrettyä keskustelun muihin asioihin, niin se varmaan näkyisi kannatuksessakin, Turja sanoo.

”Mitään ei vielä ratkaistu”

Ylen gallupiin haastateltiin 2905 ihmistä, joista 61,2 prosenttia ilmoitti puoluekantansa. Kannastaan epävarmoja on Tuomo Turjan mukaan vielä siis hyvin runsaasti liikkeellä.

− Valtaosa äänestäjistä tekee päätöksensä viimeisellä viikolla ennen vaaleja. Mitään ei ole ratkaistu vielä, Tuomo Turja sanoo.

Vihreiden kannatuksen pudotusta (−0,9 prosenttiyksikköä) Turja selittää sillä, että vihreistä on liikuttu epävarmojen riveihin.

− Vihreiden kannattajat jakaa ajatusmaailmaa yleisesti erityisesti vasemmistoliiton ja SDP:n kanssa. Aika suuri osuus heistä siis varmaankin arpoo näiden kolmen puolueen välillä, Turja sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt