X
SULJE MAINOS
Josif Stalin vastaanottaa paraatia vuonna 1946. (Kuva: mil.ru)

Joka toinen venäläinen haluaa patsaan Stalinille

Tuki neuvostojohtajan muistomerkille on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Peräti 48 prosenttia venäläisistä kannattaa muistomerkin pystyttämistä Neuvostoliiton johtaja Josif Stalinille seuraavaa Voitonpäivän juhlaa varten, ilmenee itsenäisen Levada-tutkimusaitoksen kyselystä.

Vastaajista 20 prosenttia suhtautui ideaan kielteisesti ja 29 prosenttia ei kannattanut eikä vastustanut patsasehdotusta.

Asiasta uutisoivan Meduzan mukaan Stalinin patsaan kannatus on lähes kaksinkertaistunut reilussa kymmenessä vuodessa. Vuonna 2010 samaa ehdotusta kannatti vain 25 prosenttia vastaajista. Tuolloin ideaa vastusti 36 prosenttia vastaajista.

Stalinin muistomerkin suosion kerrotaan kasvaneen eritoten nuorimpien vastaajien parissa. Vielä vuonna 2010 vain hieman yli 10 prosenttia 18-24-vuotiaista venäläisistä kannatti patsasta. Nyt vastaava luku on noin 50 prosenttia.

Samassa kyselyssä kysyttiin myös kansan tuntoja uudesta museosta, jonka nimeksi tulisi ”Stalin-keskus”. Nižni Novgorodin kommunistinen puolue ehdotti museota huhtikuussa. Vastaajista peräti 60 prosenttia suhtautui ajatukseen joko täysin myönteisesti tai jokseenkin myönteisesti.

Josif Stalin toimi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen 1. pääsihteerinä vuodesta 1922 aina kuolemaansa vuonna 1953 asti. Stalinin hallinto muistetaan muun muassa laajamittaisista puhdistuksista, joissa miljoonia ihmisiä lähetettiin vankileireille ja teloitettavaksi. Venäjän presidentti Vladimir Putinin valtakaudella Stalinin muistoa on kiillotettu ja kaunisteltu, ja diktaattori kuvataan yhä useammin ennemmin Natsi-Saksan päihittäjänä kuin hirmuhallitsijana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt