Lapset pelaamassa Pokemon Go -peliä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Puolet vanhemmista pitää lasten kännyn käyttöä liiallisena

Vanhemmat arvioivat lapsensa käyttävän älypuhelinta tai tablettia viikonloppuisin keskimäärin 2,5 tuntia päivässä.

Joka toinen vanhempi kokee lapsensa älypuhelimen käytön olevan ainakin hieman liiallista. Naiset kokevat näin miehiä useammin, kertoo telepalveluoperaattori Moi Mobiili teettämänsä kyselyn perusteella.

Vanhemmat arvioivat lapsensa käyttävän älypuhelinta tai tablettia viikonloppuisin keskimäärin noin 2,5 tuntia päivässä. Joka viides arvioi käytön olevan yli 3 tuntia päivässä. Yli 10-vuotiaiden lasten älypuhelimen käyttöajaksi arvioitiin noin 3,5 tuntia.

Pikaviestipalvelut, pelit ja musiikki hyväksytään useimmin ekaluokkalaisen itsenäisesti käytettäviksi palveluiksi älypuhelimella.

Sen sijaan pelejä puolsi vain 48 prosenttia vanhemmista, kun vuosi sitten puoltajia oli 59 prosenttia. Musiikin itsenäisen kuuntelun ekaluokkalaisille salli uusimmassa kyselyssä enää 47 % vanhemmista, kun vuosi sitten heitä oli 59 prosenttia.

Miehet sallisivat naisia useammin ekaluokkalaisen itsenäiseen käyttöön nettiselailun, sähköpostin ja videopuhelut.

Maksullisten numeroiden ja sovellusten estäminen on vanhemmille kaikkein tärkeintä. Enemmistö piti kaikkia kysyttyjä rajoittamis- ja seurantatoimintoja vähintään melko tärkeinä.

Eniten uskotaan lapsen käyttävän Youtubea ja pikaviestipalvelu Whatsuppia. Vanhimpien lasten tiedetään käyttävän eniten erilaisia some-palveluja.

Kyselytutkimuksen Moi Mobiilille on toteuttanut YouGov Finland. Kokonaisvastaajamäärä oli 505, kohderyhmänä 5–15 -vuotiaiden lasten vanhemmat ja virhemarginaali 3,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt