Puolen vuoden hiljaisuus tyttöjen ahdistelusta – ”asioista ei kerrota niin kuin ne ovat”

Ruotsalaiset viranomaislähteet arvostelevat mediaa Tukholman ahdistelutapausten peittelystä.

”Kyse ei ole uudesta ilmiöstä”, Lars-nimellä esiintyvä ruotsalainen poliisilähde kertoo Norjan journalistiliiton lehden Journalistenin verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.

Journalisten arvostelee Ruotsin mediaa ”puolen vuoden hiljaisuudesta”. Larsin kerrotaan olevan sama poliisi, jonka Nyheter Idag -verkkolehdessä julkaistu haastattelu nostatti hiljattain kohun We are Sthml -festivaaleilla Tukholmassa jo ainakin kahtena vuotena tapahtuneesta joukkoahdistelusta.

Lars kuvailee festivaalien tilannetta ”pahaksi”. Hän kertoo Journalistenille törmänneensä vastaavaan jengitoimintaan jo useita vuosia aiemmin Ung08-festivaaleilla. Silloin joukkiot ryöstelivät ihmisiä.

We are Sthml -festivaalien tapahtumissa oli kyse jopa 11–12-vuotiaiden tyttöjen häirinnästä. Ahdistelijat ovat olleet ulkomaalaisia poikia tai miehiä. Ruotsin poliisi on kuitenkin kertonut aiemmin julkisuuteen festivaalien sujuneen rauhallisesti. Ruotsin mediaa ja poliisia on sittemmin syytetty asian tietoisesta peittelystä.

Journalistenin mukaan asiasta alkuviikosta uutisoinutta Dagens Nyheteriä on syytetty siitä, että se olisi saanut tapahtumista tiedon jo aiemmin, mutta jättänyt ne uutisoimatta. Ruotsin poliisi on taas myöntänyt jättäneensä kertomatta asioita poliittisista syistä.

Lars kertoo, että tyttöjen ahdistelusta on tullut viime vuosina tavallista festivaaleilla. Poliisin työkalut ovat tilanteissa rajalliset. Larsin mukaan esimerkiksi viime vuoden We are Sthml -festivaaleilta poistettiin ahdistelun takia noin 200 henkilöä. Pidätyksiä ei kuitenkaan juuri voitu tehdä.

”Jos kyse on 10 hengen joukkiosta. Jotkut ovat kourineet, toiset nipistelleet ja jotkut vain olleet paikalla. Jos saamme tietoa, joiden perusteella voimme syyttää yhtä heistä, voimme pidättää hänet ja vapautamme muut yhdeksän”, Lars selvittää.

Myös uhrit kertovat harvoin kokemastaan poliisille.

Media vaikenee

Lars sanoo, ettei ole yllättynyt siitä, ettei Ruotsin media kertonut tapahtumista.

”Asioista ei kerrota niin kuin ne ovat. Asia on hankala, eikä istu sovittuun linjaan”, Lars sanoo.

Hän kuvailee toimintaa propagandaksi.

Poliisimies kertoo lopettaneensa Dagens Nyheterin lukemisen Rinkebyn, Tenstan ja Husbyn vuoden 2013 mellakoiden jälkeen. Hän työskenteli kentällä tapahtumien keskellä.

Lars maalaa karun kuvan työskentelystä joissain Tukholman lähiöistä.

”Emme voi jättää autoamme. Tarvitsemme aina jonkun, joka vahtii autoa. Heti kun menee ulos, joutuu 15–20 joko osaksi tai täysin naamioituneen henkilön saartamaksi. He kysyvät mitä teemme siellä”, Lars kertoo.

Hänen mukaansa asioihin ei voi puuttua. Hän kertoo poliisin joutuvan varomaan kivityksiä ja laserosoittimilla tehtyä häirintää.

Lars sanoo, ettei asiasta puhuta mediassa. Hänestä ihmisten tulisi ennemmin saada tehdä omat johtopäätöksensä totuuden perusteella.

”Olin raivoissani”

Journalisten on haastatellut asiasta myös ruotsalaista poliisipsykologia, joka oli paikalla viime vuoden We are Sthml -festivaaleilla. Hän haluaa pysyä nimettömänä säilyttääkseen virkansa ja esiintyy Gunnar-nimellä.

”Näin useiden miesten ryhmiä, poliisi sanoi heidän tulleen Afganistanista. He menivät tarkoituksenmukaisesti suoraan lavan edessä olevaan väkijoukkoon huput päässä”, Gunnar kertoo.

Hän sanoo poliisin kertoneen miesten ahdistelleen nuoria tyttöjä. Hänen mukaansa ketään ei syytetty teoista, koska varsinaisia syyllisiä oli mahdotonta tunnistaa. Hän kuvaa toimintaa järjestäytyneeksi ja sanoo odottaneensa median uutisoivan tapahtumista.

Koska uutisia ei kuulunut, päätti Gunnar lähettää asiasta sähköpostia aiemminkin kiistanalaisista aiheista uutisoineelle Dagens Nyheterin toimittajalle. He puhuivat puhelimessa ja toimittaja oli kiinnostunut asiasta.

Keskustelun sävy kuitenkin muuttui, kun Gunnar kertoi, mitä poliisi oli sanonut epäiltyjen taustoista.

”Ajattelin heti, että hän piti minua rasistina. Hän ei kysynyt mitään tekijöistä. Hän sanoi kuitenkin, että soittaisi poliisille”, Gunnar kertoo.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

”Oletan, että hän jänisti, koska aihe on niin arka. …Ruotsin ilmapiiri on absurdi”, Gunnar pohtii.

Kommentit