X
SULJE MAINOS
Puolan viranomaisia rajalla. LEHTIKUVA / AFP Leonid Shcheglov

Puolan suurlähettiläs Verkkouutisille: Yli 10000 siirtolaista valmiina tulemaan

Piotr Rychlikin mukaan Valko-Venäjä avaa lisää reittejä siirtolaisille ja tienaa operaatioilla jopa kymmeniä miljoonia euroja.

– Rajaa on yritetty rikkoa massoin ja Valko-Venäjän viranomaiset ovat syyllistyneet provokaatioihin. Vastassamme on [Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr] Lukashenkan käymän hybridisodan seuraava vaihe, Puolan Suomen-suurlähettiläs Piotr Rychlik toteaa Verkkouutisille.

Rychlikin mukaan Puolan rajalla on nyt kolmesta neljään tuhatta ihmistä. Ympäri Valko-Venäjää on lisäksi yli 10 000 ihmistä valmiina lähtemään kohti Puolaa. Puolan tiedustelun mukaan Valko-Venäjä jatkaa siirtolaisten kuljetusten järjestämistä arabimaista. Rychlik kertoo, että Valko-Venäjän hallinto pyrkii parhaillaan avaamaan uusia väyliä siirtolaisille ja valmistautuu vastaanottamaan lisää lentoja Lähi-idästä.

Rajan tilannetta suurlähettiläs kuvailee kireäksi.

– Kyse on Lukashenkan suoran komennon alla toimivien viranomaisten kyynisestä ja brutaalista toiminnasta, Piotr Rychlik sanoo sähköpostitse.

Hänen mukaansa Valko-Venäjä on suunnitellut rajaoperaation kuukausia sitten vastauksena Puolan Valko-Venäjän oppositiolle antamaan tukeen.

– Tavoitteena on painostaa Puolaa ja EU:ta luopumaan Valko-Venäjän hallintoa haittaavista pakotteista. Käsillä on rajakriisin tähän mennessä vaikein tilanne, Piotr Rychlik toteaa.

Miljoonatulot

Puolan suurlähettiläs nostaa esiin myös julkisuudessa vähälle huomiolle jääneen seikan. Hänen mukaansa Aljaksandr Lukashenkan hallinto tienaa jopa kymmeniä miljoonia euroja järjestämällä siirtolaisia maahan ja eteenpäin kohti EU-maita.

Rychlik kertoo Puolan rajalle lähetettävien siirtolaisten maksavan matkastaan 2 000-12 000 dollaria riippuen siitä, millaisen ”reitti- ja palvelupaketin” he ostavat Valko-Venäjältä.

– Arvioimme, että siirtolaisreitillä mukana olevat tahot ovat saattaneet tienata kymmeniä miljoonia dollareita, joista valtaosa on päätynyt Valko-Venäjän viranomaisten hallinnoimille instituutioille.

Valko-Venäjän viranomaisten viime viikkojen toimia Piotr Rychlik kuvaa yhä selvemmiksi merkeiksi tarkoituksellisesta eskalaatiosta.

– Rajalle kerääntyneet joukkomme (poliisi, rajavartiosto ja asevoimat) toimivat ammattimaisesta ja yrittävät torjua kaikki valkovenäläisten provokatiiviset toimet.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt