Euroopan unioni on monesti arvostellut Puolaa naisten oikeuksiin kohdistuvista rikkomuksista.

Puolan naiset pakotettu aborttimatkailuun ulkomaille

Päätös abortin kieltämisestä on moninkertaistanut ulkomailla aborttia hakevien puolalaisnaisten määrän.

Vaikka perustuslakituomioistuimen päätös on vielä lopullista sinettiä vailla, pelkäävät esimerkiksi sairaaloissa abortteja tehneet lääkärit asettua sitä vastaan.

Puolaa hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen (PiS) johtajan Jaroslaw Kaczynskin mielestä abortti tulisi kieltää jopa raskauksissa, joissa äidin ja lapsen henki ovat vaarassa. Kaczynskin mukaan synnytys tulee viedä aina loppuun asti, koska lapsella tulee aina olla oikeus tulla kastetuksi ja haudatuksi.

Lopullista lainsäädäntöä ollaan Puolassa vielä laatimassa ja Euroopan unioni on monesti arvostellut Puolaa naisten oikeuksiin kohdistuvista rikkomuksista.

Aborttioikeutta puolustavasta ADT-kansalaisjärjestöstä kerrotaan sen kuumalle linjalle tulleiden puhelinsoittojen moninkertaistuneen viime aikoina. Soittajina ovat olleet myös naiset, joilla voimassa olevan oikeuden mukaan on raskaudessa ilmenneiden vakavien vaikeuksien takia oikeus aborttiin ja myös heitä, joiden raskaustestien tuloksia ei ole vielä varmistettu.

ADT on auttanut aborttia tarvitsevia puolalaisnaisia matkustamaan esimerkiksi Saksaan, Hollantiin ja Britanniaan

Nyt myös Tshekissä on perustettu järjestö auttamaan puolalaisia. Sen edustaja Jolanta Nowaczyk kertoo järjestön tekevän yhteistyöstä aborttiklinikoiden kanssa ja tukevan puolalaisia tulkkauksen, rahoituksen ja matkojen järjestämisessä.

Nowaczyk sanoo matkustamisen ja kyselyiden myös Tshekkiin kasvaneen koronan aiheuttamista matkustusongelmista huolimatta. Klinikoissa toimenpiteet hoidetaan mahdollisimman matalalla profiililla siksikin, että Puolassa on aborttia vastustavia ryhmiä, jotka ovat uhanneet tehdä hyökkäyksiä puolalaisnaisille aborttipalveluita tarjoavia klinikoita vastaan.

Monet Tshekkiin tulevista abortin hakijoista on ensin käännytetty abortteja aiemmin tehneistä puolalaissairaaloista.

Kantar-tutkimusyhtiön tekemän selvityksen mukaan 63 prosenttia puolalaisista naisista on kokenut lähisuhdeväkivaltaa. Lukuun sisältyy muukin kuin fyysinen väkivalta.

Tutkijat sanovat olevansa erityisen huolissaan siitä, että puolalaismiehistä yli kymmenen prosentin mielestä avioliitossa ei ole sellaista asiaa kuin raiskaus. Nämä miehet ovat sitä mieltä, että naisen pitäisi aina suostua palvelemaan miehen seksuaalisia haluja.

Selvityksen ajankohtaisuutta on korostanut Puolan oikeusministeriön pyrkimys irrottaa Puola naisten kokemaa väkivaltaa vastaan laaditusta ns. Istanbulin sopimuksesta. Sopimuksen puolalaiset arvostelijat sanovat sen edistävän sukupuolten vastakkain asettelua tukevaa ideologia ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksia puolustavia Pride-kulkueita on Puolassa ollut vaikea järjestää, koska niihin on kohdistettu väkivaltaisia hyökkäyksiä.

Kantarin selvitys muistuttaa, että Puolan viranomaisten perheväkivaltaa koskevat luvut eivät vastaa todellisuutta, koska usein väkivaltaisuudet pysyvät piilossa.

Tutkimustaan varten Kantar haastatteli noin 2 000 puolalaista. Lisäksi haastateltiin 15 asiantuntijatahoa, joihin kuuluivat poliisi, sosiaalityöntekijät ja tutkijat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt