Verkkouutiset

Puola, Latvia ja Liettua ovat voittaneet pysymällä lujina, turvallisuuspolitiikan tutkija sanoo. LEHTIKUVA / AFP Mateusz Slodkowski

”Puola teki palveluksen koko Euroopalle – ansaitsee kiitoksemme”

Valko-Venäjän hybridioperaation menestyksekäs pysäyttäminen vaati Elisabeth Braw’n mukaan päättäväisiä otteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vielä marraskuun alussa tilanne EU:n ulkorajalla vaikutti tukalalta. Aljaksandr Lukašenkan diktatorisesti johtaman Valko-Venäjän viranomaiset olivat kyydinneet tuhatmäärin siirtolaisia Puolan ja Liettuan rajoille ja yllyttivät heitä laittomaan rajanylitykseen. Hybridioperaation pelättiin eskaloituvan jopa avoimeksi konfliktiksi.

– Kuukautta myöhemmin siirtolaiset ovat lentämässä kotiin ja Valko-Venäjän presidentin masinoima horjuttamiskampanja alkaa kuivua kokoon. Muun Euroopan tulisi kiittää Puolaa sekä sen rinnalla rajojaan puolustaneita Latviaa ja Liettuaa – ja ottaa heistä oppia, ruotsalainen turvallisuuspolitiikan tutkija Elisabeth Braw sanoo.

Vielä muutama viikko sitten Lukašenka uhosi syöksevänsä koko Euroopan unionin kaaokseen, mutta joutuu nyt nielemään epäonnistumisensa, American Enterprise Institutessa työskentelevä Braw kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä.

– Puola, Latvia ja Liettua ovat voittaneet pysymällä lujina. Ja kyllä, kolmikon kovaan linjaan on kuulunut myös se, että puolalaisjoukot ovat puskeneet siirtolaisia takaisin rajan yli, hän toteaa.

Puola, joka on päätynyt oikeusvaltiorikkomustensa vuoksi EU:n silmätikuksi, on Braw’n mielestä päättäväisellä toiminnallaan yhdessä Latvian ja Liettuan pelastanut Euroopan unionin Valko-Venäjän aggressiolta.

– Kuvitellaanpa hetken verran, mitä olisi tapahtunut, jos näiden kolmen maan hallitukset olisivat todenneet, että siirtolaisten valjastaminen Valko-Venäjän aseeksi ei kuulu niille, sillä siirtolaisethan olivat joka tapauksessa matkalla kohti Saksaa. Ne olisivat voineet ohjeistaa rajavartijansa tekemään vain summittaisia rajatarkastuksia, mutta olemaan vaarantamatta henkeään laittoman maahantunkeutumisen pysäyttämiseksi, hän huomauttaa.

Valko-Venäjän hybridioperaatio EU:n ulkorajalla lienee hiipumassa, mutta Lukašenkan kaikkia temppuja on Braw’n mukaan tuskin vielä nähty.

– Sen sijaan, että hän käyttäisi välineitä, joita muut maat odottavat, hän ei ole hyödyntänyt vain siirtolaisia aseena, vaan myös lentoliikennepiratismia. Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan Xi Jinping kokeilevat uusia taktiikoita. Muut autoritaariset johtajat seuraavat epäilemättä perässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)